Ben de bu konuyu uzun süre araştırmıştım. Bitkilerin gelişme döneminde mh denen metal halide lambalar , çiçeklenme dönenimde ise hps denen yüksek basınçlı sodyum lambalar en iyi sonucu veriyor. Tüm yetiştime boyunca tek ampul kullanacaklar ise hps yi tercih ediyor. Watt'a gelince, ne kadar yüksek o kadar iyi. Ancak lambaların gücü arttıkça yaydıkları ısı da artıyor ,dolayısıyla havalandırmayı daha güçlü yapmak gerekiyor. Birkaç yerde rastladığım tablolara göre, 50x50cm alan için 150w, 100x100cm alan için ise 400w lambalar tavsiye ediliyor.
Led aydınlatma henüz emekleme döneminde bir teknoloji. Yüksek çıkışlı ledlerden uygun renklerde olanların bir arada bulunduğu bitki yetiştirme amaçlı kullanılacak sistemler piyasada var. Ama bunların gerçekten işe yaradığına dair kesin bir kanıt bulamadım. Üreticilerinin yayınladığı bazı yetiştirme günlükleri var ama bunlar sonuçta reklam amaçlı olduğundan güven vermiyor. Ledler az ısı yayma bakımından açık ara önde ama bitki büyümesi açısından, watt/verim açısından mevcut hps ve mh sistemlerin oldukça gerisinde görünüyorlar. Çokyüksek olan fiyatları da cabası.
|