View Single Post
Eski 20-03-2010, 15:10   #11
Engin
Ağaç Dostu

Engin's Avatar

Giriş Tarihi: 01-11-2007
Hepinize teşekkür ediyorum arkadaşlar.Sevim hanım nazar değmesin dediniz ama sanırım nazar değdi koleksiyonuma.Şu anda bit sorunuyla uğraşıyorum.

Saksıların altlarında gözle çok zor görülen, yavaş hareket eden minik böcekler farkettim.Bitki üstlerini ışık altında dikkatlice incledim daha önce pamuklu bitlerin istilasını bir kez atlatmıştım, mammillaria'ların aralarını çok seviyor bu bitler.Kaktüsleri temiz görünce içim rahatlamıştı.Daha sonra beyaz bitleri bir kaç kez daha görünce topraklardan şüphelendim saksıların köklerini kontrol ettiğimde bir kısmında bite rastladım.Aslında bitler bildiğimiz unlu bit denilen bitler ama bitki üstlerinde değil köklerde yayılmışlar.Özellikle yavruların kök oluşturmasını engelliyorlar çıkan kökü yiyorlar etrafında öbeklenmişler.Önce temizleyebildiğim kadarı elimle temizledim saksıları değiştirdim sonra içim rahat etmeyince neemazal isimli organik ilaçla sularını ve kendilerini ilaçladım.Bir müddet sonra tekrarlayacağım.Umarım hasarsız atlatacağım hastalığı.

Daha önceki topraklarım beyaz ponza ve marketten aldığım topraklardan oluşan bir mixti.O şekilde çok başarılı sonuçlar aldım.Kaktüslerin derdi toprak değil.Sadece ponzada ya da lavada bile eminim yaşarlar.Yabancı sitelerde doğada çekilmiş fotoğraflarda kaya çatlaklarından çıkan kaktüsleri gördüğümden beri toprağı az kullanıyorum.Önemli olan maksimum kuru kalmaları ve sulandıklarında varsa yağmur suyu yoksa şişe suyuyla sulanmaları.Topraklarında organik metaryel olmadığı için yazın arada az miktarda sıvı besinde veriyorum.Nisan yağmurları sıvı gübreden kat kat iyi bu arada onu da belirteyim.Anormal hacim yapıyor.

Yeni topraklarımda yine bu market çiçek topraklarından, ince lava kırığı ve kalın kırmızı lava kullanarak yaptım.Üstlerini lavayla süsledim yakında onlarıda fotoğraflıyacağım.Bu sefer kare saksı tercih ettim gerçekten yerden oldukça tasarruf sağladıklarını gördüm.

Engin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön