Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tree Beard
Selamlar, ilk mesajım bu.
Budama önemli bir mevzu olduğu için bu konuda deneyimli arkadaşlara nokta atışı sorular soracağım, umarım cevap alabilirim.
Ben bonzaimi yaklaşık 4 önce aldım, bu süre zarfında ise uzayan dalları 3. boğumun hemen ardından budadım. Burada okuduğumdan anladığım 3 boğuma sahip olan bir dalın 1. boğumundan sonra budanmasının daha faydalı olacağı. Doğru mudur?
Bir de ben budamayı tırnak makası ile yapıyorum. Bunun herhangi bir olumsuz etkisi olur mu?
Bonzaimin türü Carmona microphylla. Resim 1 ay önce çekildi, şu an bu resimde bulunan yaprakların 4te 3ünü kaybetmiş durumda.
|
öncelikle bonsainizin türü fukien tea hazır marketlerde satılan bir bonsai saksısındanda anlaşılıyor. bonsainiz guzel bir bonsai fakat hazır marketlerden alınanlar son kullanıcısına can çekişirken veriliyor.. sizinkisinin durumuda buna benziyor budamanızın neyle yapıldığı hiçbirşey farketmiyor fakat bonsainizin toprağı bitik durumda saksısı dar kökler kuş yuvası gibi ve çürümeye başlamak üzeredir. üzerine birde sulamada hata bitkiye alındıktan 3 ay içinde öldürüyor.. ilk başladığım tür fukien tea olduğundan oldukça tecrübeliyim bu türde.
tavsiyem forumda bir hazır market bonsaisi saksı değiştirme klavuzu var onu okyun. bitkiyi kenarlarını bıcakla yavasca dikkatlice sıyıra sıyıra saksıdan cıkarmaya calışın.köklere zarar vermemeye calışın. cıktıktan sonra köklere hiç dokunmayın açmaya bile calışmayın. bir boy buyuk saksıya alın parayla satılan plastik saksılara cicek saksılara yuksek olmayan. akvaryumculardan cakıl alın 5 ile 3 mm arası olan. vermikult veya carli kedi kumu alın . en kolay kedi kumu bulunur duruyalın kumu kucuk parcaları elekten geçirin biraz da torf lazı olcak . cakıl %40 olsun carli kum %30 torf %30 karıştırın. çakıl biraz daha fazla %50 bile olabilir.şarttır bu torf toprak az olmalı. saksının dibini taşlarla buyuk tas olur kaplayın. sonrada üstüne karışım koyun ardından bitkiyi koyun kalan yerleri tekrar karısım toprağıyla kapatın. toprağı bastırmayın. sonra kalan sulayın . biraz estetik olmucak ama fukien tea zor bir bitkidir dayanıklı değildir su andaki o saksıda kesin ölür toprağıda satıldığı toprak ve iyi değil.. yaprak dökmesindende belli dallar kurumaya başlamış olabilir toprak ve kök sorunundan. sevdiğim bir bitki estetiktir bonsainiz kıvrımlıdır ölmesine izin vermeyin. fukien tea nın sulama zamanı yapraklar bir sabah eğilmeye başladımı sulamak lazım olduğu kesindir ordan bir iki gun önce sulanmalıdır periyotu yakalamanızda etkili olur susuzluktan yaprak eğilmesi, önce sulanmalı. oda bitkisi olarak geçsede ısıtmalı odalarda cok olumsuz etkilenir. yaz yaklaşması bitkiyi olumlu etkilicektir. 15 derece altı yerlerde olmamalı
veya su andaki haline hiç dokunmadan sulamayı ayarlayın ama bu saksı değişiminden daha riskli...ben değiştirdim oldukça i durumdalar. hazır bonsai alıncaksa zelkova (chinase elm) alın müthiş dayanıklıdır. zaten olanlar ya ficus ya fukien tea ya zelkova dır.