Yetkili bir elden gelen cevap için muglaormanb ve Ziya Bey’e ben de çok teşekkür ediyorum.
Ülkemizin bir çok yerinde su kaynaklarının azaldığı, küçük göllerin ve akarsuların kuruma tehlikesi yaşadığı bu dönemde çok su tüketen, dolayısı sı ile bölgedeki doğal türlerin gelişmesini engelleyen ve yakınındaki konutların su ve kanalizasyon sistemlerine de zarar veren Okaliptusların kesilmesi gerekliliğini kabul etmekle birlikte:.
“Sizlerin bu duyarlılığı bizleri çalışmalarımızda daha titiz olmamıza katkı sağlar” sözünüzden hareketle, Aynı titizliği sahada çalışan muhtemelen taşeron firma elemanlarının da göstermesini diliyorum.
“ Bu işlem sırasında sahada mevcut doğal yolla gelmiş olan asli türlere(kızılçam, harnup) dokunulmayacaktır “ Benim bu çalışmaların başında görüp fotoğrafladığım bölümlerdeki çıplaklık doğrusu gözümü korkuttu.
“Bütün bu çalışmalar toprak üzerinde olduğundan toprak işleme yapılmayacaktır, topraktaki soğanlı bitkilere zarar verilmeyecektir. Işık azlığı nedeniyle gelişemeyen ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan soğanlı ve diğer bitkiler ışığa kavuştuklarından daha iyi gelişeceklerdir. “
Buradan da soğanlı bitkilerin zarar görmeyeceğini anlıyoruz. Toprak üstü çalı ve kır bitkilerinin de, toprak altında kalan köklerinden, çevreden rüzgar ve orman hayvanlarının taşıyacağı tohumlardan bir zaman sonra yeniden yeşereceğini ümit ediyorum.
.
Diyorsunuz ki;
“2010 yılı Sonbaharında(dikim sezonunda) Phoenix theophrastii (Datça hurması), harnup, karaservi gibi hem doğal hem de yangına dayanıklı olan yapraklı türler tekniğine uygun şekilde dikilecektir. Sahaya yaklaşık olarak 2500 adet değişik türlerde fidan dikilmesi planlanmıştır.
Yani kısaca bu alanların eski haline gelmesi için bir süre sabırla beklememiz gerekecek.
O halde bende panik modundan çıkıp sonbaharı bekleyecek ve Datça’ya her gidişimde bu başlıkta arkadaşlarıma ormanımızın yeni ağaçlarının fotoğrafları ile müjdeler vereceğim.
(Datça’yı Datça’lıymışcasına seven biri olarak, ne kadar gerekli olursa olsun, yeni yol çalışmaları sırasında heba olan çam ağaçları için de içim sızlamıştı. Söylemeden duramayacağım)
İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
Vildan Sönmez
|