View Single Post
Eski 19-03-2010, 10:55   #10
muglaormanb
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2010
Şehir: Muğla
Mesajlar: 1
Sayın Vildan SÖNMEZ
Datça ilçesinde Okaliptus sahasında yapılan tür değişikliği çalışmalarına göstermiş olduğunuz duyarlılık için teşekür ederiz. Sizlerin bu duyarlulığı bizleri çalışmalarımızda daha titiz olmamıza katkı sağlar. Ziya Beye, sizlerin endişelerinizi bizlere ilettiği için de ayrıca teşekkür ederiz. Okaliptus sahası ile ilgili çalışma raporu aşağıya çıkarılmıştır. Bigilerinize;

Muğla Orman Bölge Müdürlüğümüz Marmaris İşletme Müdürlüğü Datça İşletme Şefliğimiz sorumluluk sahasında kalan 143,173,174 ve 187 nolu bölmelerde toplam 27 ha sahada geçmiş yıllarda okaliptus ağaçlandırması yapılmış idi.

Ancak;
1-Okaliptus Avusturya kökenli bir ağaç türü olup, Ülkemiz doğal florasında yer almamaktadır. Çok su tüketen, taban suyunu düşürmesi ve köklerinin yatay bir biçimde gelişmesi nedeni ile sahaya doğal olarak gelen türlere zarar vermesi, su kıtlığı sebebi ile birçoğunun kurumaya başlaması, buna karşın sahaya doğal olarak gelen türlerin(Kızılçam, harnup v.s.) iyi gelişim göstermesi üzerine, mevzuatımız gereği Bölge Müdür Yardımcısı, Şube Müdürleri ve İşletme Müdürünün katılımı ile konu teknik olarak detaylı şekilde incelenmiştir. Konu ile “Tür Değişikliği Raporu” yapılmıştır.

2-Düzenlenen Rapor Orman Genel Müdürlüğümüze sunulmuş, onaylanmasına müteakip çalışmalara başlanmıştır. Öncelikle sahada doğal yetişme ortamı olmamasından dolayı toplu olarak kurumaya başlamış ve doğal gelen türlere zarar vererek gelişmelerine engel olan okaliptus ağaçları kesilmektedir. Bu işlem sırasında sahada mevcut doğal yolla gelmiş olan asli türlere(kızılçam, harnup) dokunulmayacaktır. Bu türlerin bundan sonraki gelişimi, üzerlerindeki okaliptus ağaçlarından kaynaklanan baskı kalktığından daha hızlı ve sağlıklı olacaktır.

3-Sahada kızılçam ve harnup dışında bu güne kadar okaliptus ağaçlarının etkisinden dolayı boş kalan küçük alanlar ile yok kenarlarına, 2010 yılı Sonbaharında(dikim sezonunda) Phoenix theophrastii (Datça hurması), harnup, karaservi gibi hem doğal hem de yangına dayanıklı olan yapraklı türler tekniğine uygun şekilde dikilecektir. Sahaya yaklaşık olarak 2500 adet değişik türlerde fidan dikilmesi planlanmıştır.

4-Bu çalışmalara başlanmadan önce konu Teşkilatımız teknik elemanlarınca incelenmiş ve değerlendirilmiş, aynı zamanda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Özel Çevre Koruma Müdürlüğünün de olumlu görüşleri alınmıştır.

5-Bütün bu çalışmalar toprak üzerinde olduğundan toprak işleme yapılmayacaktır, topraktaki soğanlı bitkilere zarar verilmeyecektir. Işık azlığı nedeniyle gelişemeyen ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan soğanlı ve diğer bitkiler ışığa kavuştuklarından daha iyi gelişeceklerdir.

Sizlerin daoğaya karşı olan duyarlılığınız için teşekkür eder, iyi günler dileriz.

muglaormanb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön