Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Vildan Sönmez
Ben bu alanda bulabildiğim bir kaç kök söktüm eve getirdim, yanlış mı yaptım?
|
Bence evet yanlış yaptınız.
Sökülen ormanlık alanda görebildiğim kadarı ile ökaliptüsun, çam fidelerinin gelişimini engelliyen baskın halini frenlemek amacı ile kesilmiştir. Bunu ilk fotoda da görmek mümkün.
Evet haklısınız fotoğraflar çok güzel. Hem güzel çekilmiş hem de çok uyumlu bir ekosistemi yansıtıyor gibiler.
Ancak, şeytan işin detayında saklı. Resimlere iyice baktığınızda çamların kenarlarda zar zor boy atma çabası içinde kıvrandığını görebilirsiniz.
Çam gölgede gelişmez hatta kendi gölgesinde dahi gelişmez. (arada bir çam ormanlarının yanması gereği de bu gerçekte saklı)
Ökaliptüs ülkemize has bir ağaç değildir. Hem yayılıcı, hem su kaynaklarımızı tüketen, hem de odun olarak ekonomik değeri olmayan, rüzgarda kolayca kırılan bir ağaçtır. (ben severim hatta uygun yerlerde ekiminin de iyi olacağı fikrindeyim... o başka)
Ökaliptüsün kökten sürmesi ya kurutucularla durdurulur ya da çamların gelişmesi ile sürgünlerin gelişmesi zayıf kalıp bastırılmış olur.
Orman mühendisi arkadaşlarıma da danıştım. Kütükleri kurutucu tatbik edilip önlenebilirlerse de, bu iş maliyetli bir iş. Ancak sürmeye devam ederlerse de tekrardan kesilip, olmadı traktör gibi bir aletle kökden sökülüp kopartıldıklarını söyledi.
Ökaliptüs ormanı o resimlerde hoş görünse de çamların su kaynaklarını kesecek ve baskın çıkıp çamları ve diğer bitkileri de kurutacaktır.
Bence o ökaliptüs ağaçlarının kesilmesi doğal dengeyi yeniden inşaa etmek, hatta doğal ekosistemi bir nebze olsun yerine getirmek girişimi olarak görüyorum.
Sahlepleri sökmiyeceklerinden üzerine bassalar dahi bir sorun teşkil etmiyecektir. Yarı rizomu hasar görse de, seneye yeniden filizlenecek çiçek açacaktır.
Saleplerin o şekilde ışık alan bir ormanda çok daha iyi gelişecekleri de, ege bölgesi akdeniz köşesindekiler için çok uygun bir ortamdır.
Şayet ökaliptüs gölgesinde kalsa idi o salepler o zaman vildan hanımın sökmesi mantık teşkil ederdi, ancak eve değil yine aydınlık çayır bir yere nakletmek dikmek... uygun olurdu.