isyan çıglığı
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) 3. Bileşenler Kurultayı, yaşam alanlarında madencilik yapılanların isyan çığlığına dönüştü.
Ege Çevre ve Kültür Platformu(EGEÇEP) 3. Bileşenler Kurultayı, yaşam alanlarında madencilik yapılanların isyan çığlığına dönüştü.
Ege Çevre ve Kültür Platformu(EGEÇEP) 3. Bileşenler Kurultayı, yaşam alanlarında madencilik yapılanların isyan çığlığına dönüştü.
27-28 Şubat`ta gerçekleştirilen kurultayın özellikle ikinci günü, ülkenin dört bir yanından gelen yurttaşlar, yörelerindeki madencilik faaliyetlerinin çevreye, tarıma ve sağlıklarına olan etkilerini anlattılar. Kurultaya katılan TBMM Madencilik Sektörünü Araştırma Komisyonu üyesi 3 milletvekiline çığlıklarını duyurmaya çalışan yurttaşlar, milletvekillerinden, bir avuç sermayedarın değil canı yanan halkın sesini duymalarını istediler.
Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde 27 Şubat Cumartesi günü Dönem Sözcüsü Av. Berrin Esin Kaya`nın konuşması ile açılan EGEÇEP 3. Bileşenler Kurultayı`nın ilk gününde, platformu oluşturan bileşenlerin temsilcileri söz aldılar. EGEÇEP`in işleyişi ile ilgili tartışmaların da yapıldığı birinci gün, yeni yürütme kurulu ve komisyonların seçimi de gerçekleştirildi.
Kurultayın ikinci günü, EGEÇEP Yaşam Savunusu Ödülleri`nin hak edenlere verilmesi ile başladı. Ödül töreninden sonra, Çepeçevre Yaşam programının Kışladağ Altın Madeni ile ilgili 19 dakikalık özet bölümünün gösteriminin ardından, Prof. Dr. Beyza Üstün geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz Prof. Dr. Türkel Minibaş`la ilgili fotoğraflardan oluşan bir sunum gerçekleştirdi.
MADENCİLİK TARTIŞILDI
Belgesel gösteriminin ardından yapılan `Madenciliğin Yaşam Alanlarına Etkileri` konulu panele, TBMM Madencilik Sektörü Araştırma Komisyonu Üyesi AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da katıldı. Av. Arif Ali Cangı tarafından yönetilen panelde ilk olarak konuşan Yeşil Artvin Derneği Sözcüsü Bedrettin Kalın, Cerattepe`de yapılmak istenen altın madenine karşı verilen mücadeleyi `bir başarı öyküsü` olarak anlattı. Metalürji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemalettin Küçük, yargı kararlarının uygulanmadığını dile getirerek, `Çünkü hukuk güçlüden yana, biz hukuku toplumsallaştırırsak bu tür olumsuz etkileri o zaman ortadan kaldıracağız` diye konuştu.
|