Sayın Berktuna;
Kuluçka makinamı geçen yıl kendim yaptım.İlk yıl (Sezon deniyor) 600-700 arası civciv çıkarttım.Çoğunu da eşe dosta dağıttım.Şuanda da belirttiğim gibi 350 adet makinada çıkmayı bekleyen civciv var.Makinamla ilgili birkaç resmi
şu adreste bulabilirsiniz.Kümesin kapısını ve penceresini elinizde bulunan herhangi bir malzemeden yapabilirsiniz (Pencerelerin camlı ve dışından kafes teli çakılı olması,Kapının tercihen metalden olup köpek,sansar v.s. gibi zararlılara karşı daha mukavemetli olmasını önerebilirim). Aslında kullanacağınız malzemeden çok kümesin havalandırmasının iyi olması pencere ve kapınızı bu esasa göre yapmanız sizin menfaatinize olacaktır.
Yatan iki tavuğunuz ise fıtratlarının gereğini yerine getirerek yeni canlılar meydana getirme çabasında olabilir,Hayırlı olsun

Eğer gurk olup olmadığından tam emin değilseniz çok çağdaş olmayan fakat eskiden beri bilinen birkaç yöntem önereyim;
1-)Gurk olduğundan şüphelendiğiniz folda yatan tavuğunuzu alıp yere bırakın eğer hareket etmeden bıraktığınız gibi bir süre yerde de oturmaya devam ediyorsa tam manasıyla gurk olmuştur.
2-)Gurk olduğundan şüphelendiğiniz folda yatan tavuğunuzu alıp horozun yanına koyun.Horoz kur yaptığında önünde eğilmek yerine kaçarak uzaklaşıyorsa ya da horoza dikleniyorsa yine muhtemelen gurk olmuştur.
3-)Ve en kısa yöntem gurk olduğundan şüphelendiğiniz tavuğunuzun altına bir adet deneme amaçlı yumurta koyup ayrı bir folluğa koyun.Şayet kalkmadan birkaç gün yumurtanın üzerine oturuyorsa, Tavuğun ebadına göre 9-13 -/+ yumurta koyarak tamamen folluğa oturmasını sağlayın.
Ayrıca gurk olan tavuklarınız için 100 cm. x 100cm. ebadında takribi 50cm. yüksekliğinde tercihen ön kısmı ince kafes telinden yapılmış sandıklar yapıp içine folluk koyarak kullanabilirsiniz.Bunun avantajı gurk olan tavuğu başka tavuk ya da horozlar rahatsız edemez.Gurk olan tavuğun foluna başka tavuklar gelip yumurtlamaz neticesinde aralarında 5-10 gün arası çıkım farkı olan civcivler meydana gelmez.Bu metodla civcivleriniz çıktıktan sonra bakımı ve koruması daha kolay olmuş olur.Sizde tavuklarınızın kümesini değiştirseniz dahi gurk olan tavuk ve civcivlerinin rahatını bozmamış olursunuz
Saygılar.