Merhabalar
Siteyi uzun zamandır keyifle izliyorum. Emeği geçenleri kutluyorum. İkinci üniversitede tarım önlisansı okuyorum. Sitedeki mesajlardan, ders kitaplarından örendiklerimnden fazlasını edindiğimi söyleyebilirim. Katılımcıların paylaşma istekleri ve amatör heyecanlarını yansıtan mesajlardan cesaret alarak evde bir aeroponic sistem yaptım. Kudret beyin yakın ilgisi ve beslenme kiti sayesinde 2 fidelik bir sistem kurdum. Okuduklarımdan, pulvarize sulama saglamanın(Oksijenizasyonu yeterli tutmak ve kök beslenmesini optimize etmek adına) önemli oldugunu çıkardığımdan bir çamaşır makinesı motoru kullanarak yeterli olduğunu düşündüğüm bir sulama gerçekleştirebiliyorum.

Fidelerin hala yaşıyor olması ve yeni yapraklar çıkarmaya başlamasından cesaretlenerek ama daha önemlisi tohumluk yataklarına dar gelmeye başlayan fidelerime kıyamadığımdan evin arka bahçesine daha büyük bir sistem kurmaya karar verdim. Beceriksiz çizgilerimden bir parca utanarak da olsa proje taslağımı aşağıda sunuyorum.

Problemim başlık sayısı(her fideye bir başlık kullanmayı düşünüyorum) 10-15 civarında olacağını sandığım sistemde yeterli pulvarizasyonu sağlayacak pompa tercihinde. Anlayabildiğim kadarı ile pompalar sağladıkları saatlik su sirkülasyonuna göre sınıflanıyorlar. Pompa çıkışında boru genişliği yanılmıyorsam 16 mm civarında, benim sprey uçlarında kullanmayı planladığım boru ise 4 mm(Yüksek basınç sağlayabilmek amacı ile boru çapını küçük tutmak gerektiğini düşündüm).
1-Nasıl bir pompa tecih etmem gerekir.? Dalgıç pompalar uygun olur mu? Tüm başlıklarda optimum basınç(pulvarizasyon) elde etmek için boru çaplarında değişiklik yapmam gerekir mi? Hem ekonomik, hem az gürültülü bir çözüm bulabilir miyim?
2-Bu proje ölçeğinde rezervuar hacmi ne kadar olmalı?
teşekkürler
Tamer Çalıkoğlu