View Single Post
Eski 10-03-2010, 23:19   #40
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Henüz inşaata başlamadınız ise tavsiyem, radya temel altından başlamak üzere dış duvarların dışı ve çatıda çok iyi izolasyon yapmanızdır. Öyle ki toprağa değen yüzeylerin tümünde dahi hiç boşluk bırakamadan bu izolasyonun yapılması ısınma enerjisinin yarıdan fazlasını işin başında kazanmanızı sağlar. Temel altı izolasyon bilinen bir şey olmamakla birlikte uygun hesaplarla mükemmel bir şekilde yapılabilir. Bunun çok yüksek basma dayanımlı 5cm'lik malzeme kullanmalısınız.

İzolasyonu baştan planladığınız takdirde çok ucuzdur. Sonradan yapılması hem verimsiz hem de pahalı olur.

Güneş enerjisi ile ev ısıtması kısmen olabilir tabii. Ev ısıtmasına kışın ihtiyacınız var. Buradaki problem, kışın yeterli sürede ve verimli ışıma bulup bulamayacağınız ile ilgilidir. Fakat, güneş enerjisini hiç şüphesiz yılın 8 ayında sıcak su ihtiyacınızın tümünü karşılamakta kullanabilirsiniz ve bu ciddi bir bedeldir. Bunun dışında tabii ki güneş enerjisi ve başka bir ısı kaynağını birlikte kullanabilirsiniz. Katı yakıt bu gibi otomasyonlarda biraz daha güçtür çünkü istediğiniz zaman ısısını arttırma, istediğiniz zaman kısma gibi bir özelliği yoktur. Fakat, sıvı yakıt, lpg, doğal gaz vb. gibi brülör, kombi sistemli ısı üretimlerinde istediğiniz otomasyonu sağlamakta bir problem olmaz.

Bizim evde bir yer kaynaklı ısı pompası sistemi ve güneş enerjisi sistemi birlikte çalışıyorlar. Tabandan ısıtmalı kalorifer sisteminde esas görev ısı pompasında. Sıcak su sağlanmasının baş aktörü de güneş enerjisi sistemi. Bununla birlikte, kışın gerçekleşen ışıma sonunda elde edilen sıcak su ev ısıtmasına yardım ediyor. Güneş olmadığı zaman da ısı pompası aynı zamanda kullanma sıcak suyunu da ısıtıyor. Nisan ayından itibaren sıcak su elde edilmesinde ısı pompasına gerek kalmıyor. Genelde her daim kaynar su oluyor. Bu Kasım ortasına kadar devam ediyor.

İmkanlara göre çeşitli projeler üretmek mümkün. Fakat, ne yaparsanız yapın, baştan çok iyi ısı izolasyonunu ihmal etmeyin derim. Özellikle de temel altı izolasyon çok ciddi fark yaratıyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön