View Single Post
Eski 10-03-2010, 01:22   #1002
gece
Ağaç Dostu

gece's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sami sarı Mesajı Göster
herkese selam. aranıza yeni katıldım. ve hemen acele acele mantarla alakalı bir konuda soru sordum. fakat sorup soracağıma pişman oldum. GECE beyden sağlam bir azar işittim. imla kurallarına uymuyormuşum diye. bilerek imla kurallarına uymamazlık yapmadımki. kötü bir şey de yazdığımı sanmıyorum. şu an kendimi aşağılanmış gibi hissediyorum. ben ortaokulu yoksulluktan dolayı terk ettim. ancak bu kadar yazıp çizebiliyorum. size yanlış gelen bir kelime **** cümle benim alışkanlığımdan dolayı bana doğru gelir. yaşım 48 bu saatten sonra da pek birşey değişmez. bildiğiniz gibi ağaç yaşken eğilir. şimdi düzeltmeye kalkarsanız kırılır. fakat bundan sonraki yazılarımda daha dikkatli olmaya çalışırım. niyetim cevaba cevap vermek değil . yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. inşallah iyi yazışır ve iyi anlaşırız
Hatırlatma ve tıklayıp ulaşabileceğiniz bağlantılar verilen bir yazıyı "sadece azar" olarak görmeyi tercih etmişsiniz.

Tarafınızdan herkesin okuması için, en basit Türkçe imla kurallarına bile uymayan yazınız, alıntı yapılırken farkı siz de göresiniz diye ve sizin dışınızda da forumu okuyan bir çok kişiye, kuralları hiçe sayan yazı okutmamak adına, zaman da harcanarak düzeltilmişti.

Forumlara yazılan yazıları, bir kişi değil, on kişi değil, yüzlerce kişi okuyor ve yıllar sonra bile internette arama yapıldığında bir çok kişi forumumuzla ilk kez bu yazı/yazıları okuyarak tanışabiliyor. Yani her yazı, aslında bir yerde forumu temsil edebiliyor. Ve her yazı insanlarca okunacağı için asgarî bir özeni de hak ediyor.

Bu forumda iletişim dili Türkçe'dir. Türkçe imla kuralları da zorunlu eğitim olan ilkokullarda öğretilir. Ek bir öğrenime ihtiyaç yoktur. Olduğunu iddia etmek beş (5) yıllık, binlerce günlük öğrenime ve öğretmenlere hakarettir.

Ancak insanlar unutabilir, yanılabilir, hata yapabilir hatta daha ilk baştan öğrenmemiş, anlamamış olabilirler, hepsi mümkündür, hepimiz de bunları yaparız. Bize doğrusu hatırlatıldığında ise aşağılandığımızı hissetmez belki biraz utanır ama hatamızı da telafi ederiz.

Çözüm bellidir; kısa bir süre vakit ayırıp, yanlışları doğrusu ile düzeltmek, en azından doğrusunu savunmak, dilimizi özellikle ve ısrarla bozmak taraftarı olmaktan kaçınmak.

Ancak alınganlıktan ve gerekçe bile olmayan mazeretten ibaret yazı yazmayı tercih ediyor görünüyorsunuz. Umarım yol yakınken yanlışı savunmak ya da mazeretten öte bir davranışı tercih edebilirsiniz.

Hiç kimse tanımadığı kişileri azarlamak için oturup da yazı yazmaz. Yazımın amacının sadece hatırlatma olduğu bu kadar açıkken "aşağılandığınızı, hissediyor", azarlandığınızı zannediyorsanız, lütfen, mantar gibi öğrenme ve algılama ve değerlendirmede kesinlik gerektiren, aksi halde insan hayatlarının kaybına yol açabilecek bir konuda yazışıp davranarak gereksiz riske girmeyin.

Kimse size "bilerek yanlış yapıyorsunuz, kötü bir şey yazdınız" da dememişti. Konu bu değil, eğitiminiz de değil. Üç beş temel kurala uymamayı benimseyip yanlışı doğrusu ile değiştirmemek ve bunu kişiselleştirmeniz ise gerçekten sizin için sorun.

Yoksa, bu forumun Türkçe konusundaki tavrı bellidir. Birileri yanlışta ısrar ediyor, doğrusunu istemiyor ya da Türkçe'yi katletmeyi marifet sanıyor diye değişecek de değildir.

Biz, dilimizi dejenere edip, bozanlardan yana olmayacağız, çocuk ve gençlerimize kötü örnek de olmayacağız.

Kusura bakmayın ama bu ülkede milyonlarca insanın uyduğu bir kaç temel kuralı bile yok sayıp yanlışlarını düzeltmek konusunda gayret sarfetmeyen kişileri, ben öyle çok da hassas kişiler olarak göremiyorum. Öyle olsa, insanların okuyacağı yazılara, birazcık olsun özen gösterilirdi, saygı bunu gerektirir.

Cevap verilmesi gerektiği için cevap olarak yazıyorum, "inşallah iyi yazışır ve anlaşırız" sözlerinize katılıyor ve amacımın asla "azar" amaçlı olmayıp, son cümlenizdeki "iyi"ye vurgudan ibaret olduğunu, bir kez daha yineliyorum.

gece
iyi yazışmanın zorunluluğuna inanan forum kişisi

Düzenleyen gece : 16-03-2010 saat 12:30 Neden: -ıp, -ip, eklerinden sonraki virgüller kaldırıldı (teşekkürler Sûz-i Dilârâ)
gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön