Sn ayhandukel selamlar.
Öncelikle ilginize teşekkürler. Sizin de dediğiniz gibi, bizim yaşadığımız proplem, ayvalık çeşidinin geç verime yatmasından kaynaklanıyor da olabilir.
Bizim yöremizin yerli çeşidi olan halhalı zeytinidir. Bu zeytinin ve yöremizde yetişen diğer zeytinlerin yöremizdeki performansı gemlikle karşılaştırıldığında; gemlik, halhalı ve diğer çeşitlere göre açık ara öne çıkmaktadır. Halhalı zeytini bir yıl verir sonraki sene vermez, gemlik her yıl verir. Gemlikten dönüme 35-40 adet dikersin halhalı çeşidinden 20 adet. Gemlik zeytininin yağ oranı %25-30 arası halhalı zeytini %18-20 yağ verir.(Yağ verimleri yöreden yöreye değişebilir ama bizim yörede böyle. Halhalıdan bazı yörelerde %25 in üzerinde verim alındığını duyuyoruz) Gemlik çeşidinden bir kişi 100 kilonun üzerinde zeytin toplar, aynı kişi halhalıdan 50-60 kiloyu geçemez. Verim olarak gemlik çeşidi halhalıya göre çok daha verimli. Yağ kalitesi olarak gemlik çeşidi, halhalıdan daha kaliteli.(Bu kişiden kişiye belki değişir ama; bana göre gemlik daha hafif, acılık yok.)
Bütün bunların yanında bir kaç şey eklemem gerekebilir. Gemlik zeytinlerini suluyoruz. Senede 5-6 defa, halhalıyı sulamıyoruz. Gemlik çeşidinde halhalıya göre daha yoğun bir bakım uygulanıyor. Gemlik çeşidinde gövde ve dallarda galeri böceği ile yoğun bir mücadeleye giriyoruz, yoksa dallar kırılıyor, hatta bütün gövdesiyle zeytin yıkılıyor. Halhalıda bu sorun yok. Halhalıyı buduyoruz, sürüyoruz, topluyoruz.
Ama yinede gemlik öne çıkıyor.
|