Bir arkadaşım Gemlik zeytinleri arasına tozlama amaçlı diktiği ayvalık zeytinlerinden hiç zeytin toplayamadığından bahsetti. Ağaçları 7-8 yaşlarında. Aynı bahçe de gemlik çeşidinden 4 yıldır zeytin topluyormuş. Bulunduğumuz yer yaklaşık 300 rakımlı. Bende Gemlik zeytinlerinin arasına tozlama amaçlı ayvalık çeşidi dikmiştim. Benim zeytinlerim 2 yaşında. Bunun üzerine yaptığım araştırmalarda, gemlik çeşidinin soğuklama ihtiyacının 600 saat, ayvalık çeşidinin ise 1000 saat olduğunu öğrendim. Bulunduğum yerin yıllık soğuklanma süresini tam olarak bilmiyorum; ama soğuklanma süresi bilinen komşu yerlere göre aşağı yukarı 900 saat diye tahmin ediyorum.
Ben de ayvalık çeşidinden bulunduğum yerde verim alınamama sebebini soğuklanma ihtiyacının karşılanamamasına bağladım. Büyük ihtimalle öyledir.
Bunun üzerine ayvalık çeşitlerini aşıyla gemlik çeşidine dönüştürmeyi düşünüyorum. Yalnız kafama takılan sorular var. Ayvalık çeşidine gemlik aşılanırsa, yine soğuklanma problemi ortaya çıkar mı? (Gemlik için soğuklanma süresi yeterli) Ya da başka bir sorunla karşılaşır mıyım? Bu konuda bilgi sahibi arkadaşların yardımını bekliyorum. Her şey gönlünüzce olsun.
|