View Single Post
Eski 08-03-2010, 12:58   #180
webgezer
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 12-02-2010
EM'cilere haksızlık yapmayalım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi algül Mesajı Göster
bende yapmayı çok isterim ev çöpleriyle EM maya lazım birde bukaşi bidonu lazım baktımki fiyata ne göreyim 123 tl falan bu kadar olmaz ya alt tarafı plastik bidon EM fiyatını bilmiyorum ama bu kapitalistlerin el atmadığı birşey kalmamış.
Algül Hanım,

Kapitalistler harıl harıl sadece kendi ürettikleri gübrelerle büyüyen, yine kendi ürettikleri ilaçlarla ayakta kalan, kendi kendine üremeyen dolayısıyla gübreyi,ilacı,tohumu almazsanız aç kalacağınız bir tarım düzeni yaratmak için uğraşıyorlar.

Ancak EM'yi aynı kapsamda görmüyorum, çünkü EM tam tersine bitkilerin doğal yollar ile besin alabilecekleri ve zirai ilaç kullanılmadan ayakta kalacakları bir ortamı hedefliyor. EM Türkiye grubu da başta Sn. Doğasever olmak üzere ticari amacın dışında kendi bilgilerini paylaşıyorlar, "EM kullanmasanız da olur ama EM kullanırsanız daha kolay/iyi olur" dışında bir yönlendirmelerini görmedim. Bunun dışında sosyal projelere destek veriyorlar. Açıkçası bir ticari işletmeden bundan fazlasını beklemek haksızlık olur, hatta bu şekilde çalışmaları nedeniyle kısmen zarara uğradıklarını bile düşünüyorum. Tamamen dışarıdan gelen organik gübreler yerine burada üretilen bir ürünü desteklememiz gerekir bence.

EM Kovasına gelince eğer fiyatı pahalı bulduysanız siz de benim gibi 2 yuvarlak çöp kovasını üst üste koyup altdakine dibe yakın plastik bidonlar için satılan musluk takarak yapabilirsiniz. Ancak bende ilk aşamada sızıntı oldu. Uğraşmayayım diyorsanız bunun da bir bedeli var, alt tarafı plastik diyorsunuz ama sonuçta onu birisi tasarlıyor ürettiriyor, en azından kalıp maliyeti var. Bunun fiyatının milyonlarca üretilen çöp kovasıyla aynı olmasını beklemek mantıklı olmaz, inşallah milyonlarca talep olur da o kovaları çöp kovası fiyatına alabiliriz. Aşılama için ben EMA aldım 1 litre 10TL, kovalarla toplam 30TL ...

Sanırım bir çok kişiyi bu işin bir ticari bağlantıyla, direk bir ürünü alarak yapılması rahatsız ediyor, ancak sonuçta önemli olan bu işin EM alınarak Bukaşi kovasında yapılması değil ekşime/fermentasyon yoluyla faydalı bakteriler kullanılarak havasız ortamda yapılması. EM ve Bukaşi kovası ile bunu daha kolay yapabilir daha iyi sonuç alabilirsiniz.

Bence işin maliyet kısmını, ticari bağlantısını bir tarafa bırakarak öncelikle yöntemi geliştirmek ve sonuçlarına bakmak çok daha önemli.

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön