Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ellie
Ben bir konu hakkında bir soru sormak istiyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim..
Zambak,casablanca ve lilium arasındaki fark nedir? Görünüş olarak bi fark yok gibi,tabi bunu dışardan çiçekler hakkında hiçbir bilgisi olmayan biri olarak söylüyorum.Büyük ihtimalle çok fark vardır..  Cevabınızı bekliyorum... Saygılar..
|
Sn. ellie., Pek çok kişinin
yanlış bilgilerini sorduğunuz ve açıklama fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.
1. Zambak :Gerçekte, Lilium denilen soğanlı çiçeğin türkçesi dir. Fakat türkçe de pek çok soğanlı çiçeğe de zambak dedikleri için karışık bir durum ortaya çıkar. Örneğin Kılıç zambağı (gladiol; Arpa zambağı (Frezya), Mis zambağı (Lilium candidum)
vb. Bu nedenle türkçe " ZAMBAK" tam bir karşılık değildir.
2. Casablanca: Liliaceae (Liliase) familyası içinde Lilium cinsi ne ait pek çok tür ve melez vardır. Dünyadaki Lilium türleri ve melezleri 9 ana gurupta toplanmıştır. Bu gurpların başlıcaları; Asiatic melezler, Oriental melezler, Longiflorum melezleri, Martagon melezleri, Lilium candidum, L. speciousum vs.vs.. Her gurubun kendine özgü özellikleri vardır.
Bu guruplardan Oriental melezler (L. orientalis), içinde bazı çeşitler çok ün kazanmışlardaır. Bunlardan birisi de
Casablanca çeşididir. Bu çeşit oriental melezi çeşitler arasında iri, beyaz, hafif kokulu çiçekleri ile dünyada ün yapmıştır. Casablanka denince akan sular durmuştur. Son yıllarda bazı sorunları nedeniyle ününü kaybetmiştir.
Sonuç olarak Oriental melezi liliumlar içinde bir Lilium çeşididir.
3
. Lilium ise; Yukarıda bahsettiğimiz Familya içerisinde bir cins (Genus) tur. Bu genus içinde lilium türleri bulunur. Adlandırılırken genus(cins) adı büyük harfle başlar, sonra küçük harfle tür adı belirtilir örneğin: Lilium candidum (L.candidum) yani "Mis zambağı". L.martagon (Martagon zambakları),
vb.