View Single Post
Eski 07-03-2010, 17:59   #1216
okay-55
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-01-2010
Yabancı zeytin çeşitlerinin ülkemizde henüz adaptasyon, hastalık zaralı çalışmaları tam olarak tamamlanmış değil. Bu yüzden biz ziraatçiler kontrolsüzce dikiminin yayılmasından tedirginiz.

Ayrıca mevcut hastalıklara çeşitlerin hassas olma olasılığı var, bu da uzun vadede çiftçinin büyük zarar görmesi anlamına gelebilir. Örneğin manzanilla vertisilyuma hassas.

Bunların dışında ülkemizin yağ özelliklerinin korunmasını istiyoruz. Yabancı çeşitlerle bu özellik bozulacak. Gemlik bile yöresi dışında dikildiğinde farklı meyve yapıyorsa bu yabancı çeşitler nasıl bir adaptasyon gösterecek, çalışmalar uzun vadeli hangi sonuçları verecek bilmiyoruz. Kendi güzelim çeşitlerimiz varken yabancı çeşitlerin yaygınlaşmasını istemiyoruz.

Zeytin uzun vadeli bir yatırım, bu çeşidi beğenmedim, yağı da iyi değil, meyvesi de, hatta aslında bu bölgede, bu tip topraklarda sorun yaşıyor dediğinizde çok geç olur ve zaman, para, emek havaya savrulur.

Ancak tüm yabancı çeşitlerle birlikte hastalık geldiği de doğru değil. Henüz zeytinde böyle bir resmi bilgi yok. Muhtelif riskler var, tedirginlikler var ama hastalık zararlıdan ziyade yukarıda belirtiğim konu ile ilgili endişeler daha yoğun.

Ancak bu hastalıkzararlı gelmesi de yaşanmamış bir durum değil.

Sayın mine hanımın endişelerine tamamen katılıyorum son yıllarda zeytin fidanı dikmek için adeta insanlar yarışıyor bunun bir nedeni de gözlemlediğim kadarıyla trakyada üzüm üretici köylülerin artık üzüm ve tahıldan eskisi gibi üreticileri tatmin edici yaptıkları harcamaları karşılayan ücret alamıyorlar ürünler para etmiyor çiftçi perişan halde oyüzden yaşlı üzüm bağları sökülüp yerıne zeytin dikiliyor zeytinin getirisinin daha iyi olduğunu ve bağcılığın biraz daha uğraşlı ve masraflı olduğu için zeytin i tercih ediyorlar köylüye hak vermemek elde değil bugünkü ekonomik tablo ile değil köylü esnaf sanayici işveren herkes geçim sıkıntısı çekiyor ülkemizde maalesef herşeyde olduğu gibi tarımdada pilanlı bir şekilde bölgere göre yetişecek bitkilerin çeşitleri verimlerive bunların ekonomik getirisini planlayıp üreticileri bilgilendiren bir kurum yok varsada ben bilmiyorum konudan saptık ama genelde ülkenin ahvali bu şekilde konuya dönecek olursak yabancı menşeli zeytin fidanlarının ülkeye sokulması hastalık ve zararlı etkilerini getirir ve bizim damak tadımızın değişmesini istemem doğrusu şuanda bile 30 yıl öncesinin natural zeytinlerin selesini salamurasını nefis kekik kokulu biberiyeli sızma zeytin yağlarını aramıyormuyuz
şahsen ben o eski tatları arıyorum çünki oeski tatlarda insan emeğinin alın terinin katkısı vardı şimdi öylemi ya bas şartele 45 dakikada bir nöbet (350-500) kg arası zeytini eziyor parçalıyor rafine edip veriyor ama o alıştığımız eski tadı vermiyor
sağlıkla esen kalın

okay-55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön