Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi U.Korkmaz
Sn Uranus;
Ceviz seçimi konusunda elinizde herhangi bir fizibilite çalışması varmıdır? Bir maliyet hesabı yaparakmı bu yola çıktınız bilmek isterim. Benim bu konuda çektiğim en büyük eksilik bu konuda.
|
Sn U.Korkmaz;
Kendi yaptığım bir fizibilite çalışması yok şu anda.
Fakat internette farklı kaynaklardan daha önce hazırlanmış fizibilite çalışmaları var. İnternette bulduğum ve bulabileceğim fizibilite çalışmaları bana ilk etapta çok fazla yardımcı olmadı.
Bence önce ağaçlandırma yapılacak alan konusunda kesinlik kazanması gerekiyor. Çünki bulunan arazinin eğimi (dozer ile tesviye maaliyeti), su durumu (kaç metreden su bulunabiliyor veya bulunan suyu eğim durumuna göre kaç metre yüksekliğe basmak gerekiyor) gibi etkenler çok önemli ve maaliyetleri çok fazla etkiliyor. Bunun dışında kalan harcamaların rakamları aşağı yukarı belli (fidan maaliyeti, dikenli tel maaliyeti
vb.).
Bulunduğum bölgese ceviz ve badem bahçesi olan ve bu konuya çok önem veren arkadaşlarım var. Onların yardımları ve yol göstermeleri kafama takılan sorulara cevap bulmama yardımcı oluyor.
Ben ezbere kağıt üzerinden gitmektense önce arazinin durumunu inceledikten sonra çalışmalarımın şekilleneceğini düşünüyorum. Mesela en son bulduğum arazide eğimden ve engebeden dolayı yerinde yaptığımız incelemede vazgeçme safhasına geldim. Engebeli olması tesviye maaliyetini çok fazla arttıracak.
Selamlar.