View Single Post
Eski 06-03-2010, 09:34   #24
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,324
Yukarıda malzemeleri yazarken 50 yılın verdiği aşınma ile pamuk ipliği diye yazmışım onu ince sicim diye düzelttim. Evet kasnakta kullanılacak ip ince çok sağlam sicim olacakdı. Ama uçurtmayı uçuracak ip sicim değil kırnap olmalı idi. Kırnap neydi acaba diye düşündüm, aslında o meşhur sanal sözlükçüye yazıp bakabilirdim ama ben bildiğimi yazayım. Eli kesmeyecek ama asılmak ile de kopmayacak kalınlıktaki ince sağlam ketenden örülme ip. Kırnap yumak halinde alınır sonra, özel bir çalışma ile temizlenmiş hayıttan kalınca çubuğuna sarılırdı. Kırnabı çubuğa sarmakda itina isterdi, ip çubuk üzerinde en ufak bir pot yapmamalı taş gibi de sert sarılmalıydı.

Uçurtmayı yaptınız, adam olacağı gözünden belli çırak seçildi ve uçurtma teslim edildi çırağa. Çırak uçurtmayı kasnağın ortasından bir eli ile kavrar, uçurtmanın kuyruğunu arkadan omuzunun üzerinden önüne aşırır, gerekli ayarlamayı yapar kuyruk yere değmez taşırken. Kazara kuyruğa basarsa gitti kariyer. Boş alana ve rüzgara doğru yapılan bu yürüyüş sırasında uçurtmayı yapan ve uçuracak olan kırnabı elinde önden yürümektedir. Uygun yere gelinde durur, çırak ve seyircilerde aynı anda durmalıdır. Usta yeri buldu. Kırnap teraziden gelen uca düğümle eklenir. Usta rüzgarı arkadan alır vaziyette çırağa hadi yürü der. Çırak aynı ihtimamı göstererek uçurtma sağ elde hafif yukarıda ve geri geri ustadan uzaklaşmaya başlar. Usta kırnabın takozunu yere atmış ipi iki eli ile koyvermekte çırakda arada taş varmı diye geriyi kollayarak yarım koşu ile arayı açmaktadır. Usta tamam deyince çırak tatlı sert durur. Usta ipi azami dikkat ile kontrol etmektedir ki kasnağa bir zarar vermesin. Çırak kuyruğu alır omzundan yere, rüzgar uçurtmaya dolmaya başlamıştır ama çırak iyi çırak, kasnağın açısında yaptığı ayarlamalar ile tam göğüsleme yaptırmayacaktır uçurtmaya. Usta işaretlerle kasnağın bırakılmadan önce getirileceği yüksekliği çırağa anlatmaktadır. Kuyruk rüzgarı almış, olması gereken vaziyete gelmiş ve kasnakta doğru tutuşta ise usta bağırır çırağa .. Bırakkkkkkk....

Eğer usta doğru usta ise zamanlaması, rüzgar hesabı yerli yerindedir, uçurtma gerilen ip ile birlikte ve muhteşem bir şarrrrr sesi ile yükselir, usta ona ne zaman ne kadar yol vereceğini bilir, onun süzüleceği noktada kırnabı sabitler. Ustadır riske yer bırakmaz, yanında getirdiği demir kazığı çakar yere, bağlar kırnabı ona ve çırağa gel al ipi der. Çırak bu, sadece ipi tutmak olurmu arada kafa attırmak ister hatta abi bi takla attır bana öğret toparlanmasını der, iyi çalışmışsa o gün çırak, abi ona mutlaka bir kaç ince ustalık da gösterecektir.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön