View Single Post
Eski 06-03-2010, 06:58   #5351
Kahraman Koray
Ağaç Dostu
 
Kahraman Koray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 155
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi umıt79 Mesajı Göster
Koray Bey tebrikler gerçekten afrika menekşeleri konusunda sizden öğreneceğimiz çok şey var.Ben Afrika menekşelerime bir türlü ayak uyduramıyorum.Çok güzel görünürlerken aniden alt yaprakların yumuşadığını ve düştüğünü görüyorum.Bazen hızla gelişip aniden duruyor büyümeleri.Şaşırtıcı bitkiler...
Teşekkürler, bakım konusunda benden daha iyi olanlar vardır mutlaka ama ben biraz deneysel hobicilik olarak yaklaşıyorum. Denediğim ve başardığım 2 önemli konu tohumdan üretim ve sulama konusunda. Sulama için fitilli yöntemi 1 yıldır başarı ile uyguluyorum. Eski mesajlarımda soldaki kahraman yazısının üzerine tıklarsanız resimli ayrıntıları bulabilirsiniz. Bence burada tartışılan konulardan ikisi ön plana çıkıyor. Işık çoğu zaman yetmiyor ve sulamada kök çürümesine çok rastlanıyor. Sularken dikkat etmek gerekli. Birkaç gün menekşelerinizin köklerinin hava alması için toprağının iyice kurumasını bekleyin. Bunu toprağa bir kalem batırıp çektiğinizde üzerine yapışan toprak parçalarından anlayabilirsiniz. Menekşeniz su kaybına uğramayacak düzeye gelene kadar susuz bırakın ve köklerinin suda boğulmasını engellemiş olursunuz. Kökler hava aldıkça sağlıklıdır. Toprakta mantarların üremesini engelleyen flora bakterileri de havaya ihtiyaç duyar. Bu bakteriler ölürse bitki de ölür. Toprakta çoğu zaman havalanmayı sağlayan küçük böcekler ve inanılmaz bir yaşam var. Zararsız böcekleri yok etmeyin.
Işık ise enerji kaynağı. Menekşeler ışık olmadan yaşayamaz. Direk doğu ya da kuzey güneşi alan bir ortamda sağlıklı yaşarlar. Batı ve güney güneşi fazla gelebilir. Günde 1000 lümen ışık ihtiyacı vardır. Bu sağlanmaz ise çiçek vermez. Tüm çiçek döngüsü ışığa göre ayarlanır. Menekşe çiçekleri siz fark etmeseniz de geceleri biraz kapanır ve sabah güneşi ile açılırlar. Menekşelerin doğal ortamı 800 rakımlı bir ormanda ağaçların yaprakları arasından sızan güçlü ekvator güneşi ile aydınlanan rutubetli ve serin bir kovuğun köşesi ya da bir mağaranın ağzıdır. Ağaçların yüzey kökleri üzerinde oluşan orman toprağı üzerinde kimi zaman bir orkide gibi yaşarlar. Doğal yaşam yerleri ile ilgili resimleri ilk yazdığım mesajlarda olacak. Tanzanya ekvatora yakın olduğundan ısı farkı yaz kış ve gece gündüz fazla değil. 15-23 derece arasında rahat ederler. Yazın çiçek açmamalarının sebebi sıcak ortam ve kuru havadır.

Kahraman Koray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön