View Single Post
Eski 14-12-2006, 12:31   #64
turunç
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Orman Tarzı (Forest) yaparken dikkat edilecekler:

Orman tarzı yaparken dikkat etmemiz gerekenleri bir aceminin deneyimlerinden aktarmak istiyorum. Böylece hatalarımızı en aza indiririz diye düşünüyorum.

Dikkat edilecek hususlar:

1. ilk olarak ormanı yapmadan önce bir şemasını çıkararak hangi ağacı nereye koyacağınızı kafanızda netleştirin. Benim ilk hatam heyecandan böyle bir şema hazırlamayı unutmam oldu. Çok işe yarardı doğrusu.

2. Yerleştirme planını kullanacağınız ağaçların gövde şekillerini göz önüne alarak planlayın.

3. Ağaçların ön yüzünü önceden belirleyin.

4. Yerleştirmeden önce telleyin ama eğip büküp şekil vermeyin. Yerleştirdikten sonra şekil vermek daha mantıklı. Hatalarımdan biri bu oldu.

5. Kullanacağınız tüm malzemeleri de önceden planlayın ve elinizde değişik boyutlarda ve şekillerde kayalar olsun.

6. Ağaçları saksıya sabitlerken saksının dibine önceden planladığınız yerleşim krokisine uygun olarak 4 den fazla delik açın. Tel ile ağaçları saksıya sabitlemek gerçekten zor oldu. Gevşek olmasını istemiyorsanız saksının tabanını bile önceden planlamanız gerekiyor.

7. Saksının deliklerini örtmek için mutlaka tel örgü kullanın. Taşların delikleri tıkaması hoş olmaz.

8. Kullanacağınız saksıyı mümkünse açık renk seçim. Özellikle aradan dere falan geçecekse suyun doğal görünmesi için açık renk çok daha uygun bir zemin olurdu.

9. Yerleşimde dikkat etmeniz gereken bir nokta da ormanın ön yüzünde ortadan geçen derenin daha geniş açılı olması ve arkaya doğru giderek daralan yapıda olması uzaklık hissi verir. Daha doğal görünüm elde edeilir..

10. Ormanda kullanılan ağaçların küçük olanlarını arka tarafa yerleştirin. Yine uzaklık hissi verir. Ayrıca küçükleri arkaya ve derenin kıyısına yerleştirince daha göz alıcı olur.

11. Ağaçların uzaktan bakınca aynı yöne doğru eğilmiş olmaları da önemli bir noktadır. Farklı açılarla ağaçlar birbirini çapraz kesmemelidir. Karşıdan bakınca mümkün olduğu kadar her ağacın gövdesi görünmelidir.

12. Ağaçların gövdeleri saksının izdüşümününden dışarı doğru taşmamalıdır. Dalların taşması sorun olmaz.

13. Ağaçlar dereye doğru eğilmiş izlenimi verecek şekilde yerleştirilirse yine doğal görüntü elde edilir.

14. Toprağın saksının kenarlarından akıp gitmemesi için mutlaka yosun kullanılması gerekir. Tecrübeyle sabit.

15. Tavsiyem arapsaçını derenin içine doğru sarkacak şekilde ekerseniz muhteşem bir manzaraya sahip olursunuz.

16. Taşlarla ağaçların gövde renkleri ve saksı rengi bütünlük arzetmesi için uyum içinde olacak şekilde seçilmelidir. Örnek: gövde rengine tezat taşlar seçilmeli, gövde rengi ile benzer tonlarda saksı tercih edilmelidir.

17. Mümkün olduğunca kayaların yuvarlak yüzeye sahip olması dere yüzünden aşınmış görünümü verecektir.

18. Derenin izolasyonu için çimentolu bir harçla taşları saksıya yapıştırın ve boşluk kalmamasına çaba gösterin. Böylece dereye koyduğunuz su akıp gitmeyecektir.

19. Son olarak ormanda kullanılan ağaçlar toplu olarak üçgen bir form oluşturmalıdır. Tavsiyem bu yönde ağaçları yerleştirip işinizi bitirdikten sonra düzeltme şeklinde hafif budamanızdır.

20. Düz rakam olsun diye yirmi yazdım

Aklıma gelen noktalar bunlardı. Umarım işinize yarar bilgiler verebilmişimdir. Burdan yola çıkarak benimkinden daha güzel ormanlar yapmanız dilekleriyle hoşça kalınız. Saygılar...

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön