View Single Post
Eski 05-03-2010, 14:27   #13
Birol Ketenci
Ağaç Dostu
 
Birol Ketenci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: Balıkesir/Bandırma
Mesajlar: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aybala Mesajı Göster
Benim hatırladığım ise; uçurtmanın kasnağını yaptığım ama denge iplerini bir türlü ayarlayamadığım. Göbekten ve altıgen kasnağı üst iki ucundan gelen iplerle yapıldığı ve eşit uzunlukta ipler olması gerektiği gibi bir şey kalmış aklımda ama doğru mudur bilemiyorum.
Her yıl mutlaka bir iki tane uçurtma yapmışlığım vardır. Önce kendime büyük bir tane (genelde ip koptuğu için bir hafta bile dayanmaz) sonra da komşu çocuklara boylarına göre.
Denge konusunda benim bildiğim şöyle:
Üst iki uçtan gelen ipin ''V'' alt noktası uçurtmamızın göbek noktasına denk gelmeli. Genelde göbekten gelen ip aynı boyda olur. Göbekten gelen ip uçurtmamızın rüzgarı alış açısını ayarladığı için daha çok dikilmesini sağlar. Nispeten küçük uçurtmalarda bu ipin bir miktar kısa olması uçurtmanın rüzgar tutuşunu arttıracağından, uçurtma ipinin ağırlığı sebebiyle oluşan bolluğu (biz bel vermek deriz) azaltacaktır.

Uçurtmamıza gösteriş katmak için bizim fırfır dediğimiz yöntem de iyi olur. Bilmeyenler için kısaca anlatayım.
İkiye katladığımız, uçurtmamızın eni ile aynı boyda 10-12cm genişlikte kağıdı ''VVVVVVVV'' şeklinde kesiyoruz. Bu ''V'' lerin üst kenarından 1cm kadar pay bırakıyoruz. Kestiğimiz bu iki katlı kağıdı yapıştırmadan önce bu kalan pay kısmından ip geçiriyoruz. Bu ipin iki ucunu uçurtmamızın ortadaki yatay çitasının uçlarına çok gergin olmayacak şekilde bağlıyoruz.
Uçurtmamız uçarken çıkardığı ses ayrı bir keyif oluyor.

Birol Ketenci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön