Webgezer; Amerika enerji bakanlığının, bilim adamlarını dinlemeyerek yapmış olduğu kimi uygulamalardan dem vuruyorsunuz ama sizde aynı kurumun hazırlayıp oraya koyduğu grafiklere bakıyorsunuz.
Birde ben nükleer santralin sizin söylediğiniz gibi direk gelip başkalarının yapıp bize teslim etmelerine karşıyım. Beni bırakın aklı başında bir çok bilim insanı bunu söyledi zaten her yerde. Halkımızın seçip göreve getirdiği politikacılar Türkiye'nin çıkarlarını gözeterek işin ehli olan bilimsel enstitülerin söylediklerini dikkate alarak bu işe soyunmaları gerekiyor. Bu bağlamda şu günü değerlendirdiğim zaman siz haklısınız.
Ben bütün bu işlerin kolay olduğunu da söylemiyorum. Millet olarak ulaşmak istediğiniz bir hedef varsa bu doğrultuda çalışabilinir. Ya da tamamen olayların kontrolünü başkalarının yönlendirmesine bırakabiliriz. İşte o zaman ortadaki asya ülkelerimizden bir farkımız kalmaz gerçekten.
Yine söylediğiniz gibi nükleer santrale bağlı diğer teknolojiler belli bir araştırma-geliştirme çalışması sonunda ancak ortaya çıkarılabilir. Fransa daha düne kadar okyanusun ortasına nükleer bomba atıyordu.
Atıklardan bahsediyorsunuz ama toplam endüstriyel atıklar ile karşılaştırırsanız nükleer atıkların ne kadar küçük kaldıklarını görebilirsiniz.
Kurulum maliyeti göreceli bir kalem.
Kurulum + işletme ve bakım + yakıt toplamını gösteren grafiğin hangi verilerle çizildiğini biraz araştırdım ama bir sonuca varamadım. Derinlemesine inceleyecek zamanım yok şu anda. Benim bir çok kaynaktan öğrendiğim bilgi aynı üretime eşdeğer bir rüzgar santralinin kurulum maliyetinin nükleer santral kurulum maliyetinden fazla olduğu yönünde. Bakın avrupadan bir örnek.
Bu da ABD enerji bakanlığı sitesindeki verilerden oluşturulmuş elektrik üretiminde kullanılan kaynaklara göre dağılımı gösteren grafik.
Çevreci Fransa için kaydedilmiş aynı grafik.