Lütfen kimse kusura bakmasın ve beni ayıplamasın. Bugün tevazu göstermeyeceğim ve kendimi biraz şımartacağım.
Yaklaşık 45 gün önce yapmağa başladığım ilk kompostumu bugün kompost kasasından boşaltarak, Mart ayı sonuna kadar dinlemesi için, üzerini güneş geçirmeyen koyu mavi renkli naylon ile örttüm. Tabii hava alabilmesi için de naylonun uçlarının altına aralıklı olarak çubuklar koydum. Haftada bir defa da aktarma yapıp havalandıracağım.
Resimde de görüldüğü gibi avucuma aldığım bir kısım kompost üzerinde hemen çiçek bile açtı.
Eksiklerim olmuş olabilir ama, onu bunu bilmem ben çok beğendim. İnşallah bitkilerim de beğenir.
3-4 gün önce deneme maksadıyla kasadaki komposta 5 adet arpacık soğanı ile 2 adet balkabağı çekirdeği sokuşturmuştum. Arpacık soğanları filizlenmemiş ama inanırmısınız kökleri salkım saçak 5-6 cm uzamış. Balkabağı çekirdekleri de alttan küçücük kök vermeğe başlamış, bayıldım bu işe.
Yeri ve imkanı olanlar hala kompost yapmağa başlamamışlarsa hararetle tavsiye ediyorum, hemen başlasınlar.
Bugün Çarşamba ve evimin yakınındaki pazar yerinden yeni kompost için bütün gün sebze atığı topladım, 12 el arabası, tamamı kıyıldıktan sonra yaklaşık 400 litre kadar olacak. Yarıya yakınını çim biçme makinası ile kıydım, geri kalanını da kısmetse yarın kıyıp, hazırda bekleyen 5 torba keçi gübresi ile yeteri kadar talaş karıştırdıktan sonra, 750 litrelik kompost kasasına doldurarak ikinci kompostuma başlayacağım.
Saygılarımla.