Bu konuda yazılan bazı mesajların üyelerin kafasını karıştırmaması için şu bilgileri not düşmek isterim.
Yabancı zeytin çeşitlerinin ülkemizde henüz adaptasyon, hastalık zaralı çalışmaları tam olarak tamamlanmış değil. Bu yüzden biz ziraatçiler kontrolsüzce dikiminin yayılmasından tedirginiz.
Ayrıca mevcut hastalıklara çeşitlerin hassas olma olasılığı var, bu da uzun vadede çiftçinin büyük zarar görmesi anlamına gelebilir. Örneğin manzanilla vertisilyuma hassas.
Bunların dışında ülkemizin yağ özelliklerinin korunmasını istiyoruz. Yabancı çeşitlerle bu özellik bozulacak. Gemlik bile yöresi dışında dikildiğinde farklı meyve yapıyorsa bu yabancı çeşitler nasıl bir adaptasyon gösterecek, çalışmalar uzun vadeli hangi sonuçları verecek bilmiyoruz. Kendi güzelim çeşitlerimiz varken yabancı çeşitlerin yaygınlaşmasını istemiyoruz.
Zeytin uzun vadeli bir yatırım, bu çeşidi beğenmedim, yağı da iyi değil, meyvesi de, hatta aslında bu bölgede, bu tip topraklarda sorun yaşıyor dediğinizde çok geç olur ve zaman, para, emek havaya savrulur.
Ancak tüm yabancı çeşitlerle birlikte hastalık geldiği de doğru değil. Henüz zeytinde böyle bir resmi bilgi yok. Muhtelif riskler var, tedirginlikler var ama hastalık zararlıdan ziyade yukarıda belirtiğim konu ile ilgili endişeler daha yoğun.
Ancak bu hastalıkzararlı gelmesi de yaşanmamış bir durum değil. Örneğin palmiye kırmızı böceği, ithal hurmalarla geldi, şimdi bütün Akdeniz, Ege perişan, heryerden tuzaklar sallanıyor.
Bu arada Sayın Bayındırmevki' nin hiçbir ticari kaygı gütmeden evinin bahçesinde çit bitkisi olarak bodur zeytin kullanmak istemesini çok normal görüyorum. Eğer başarırsa faydası da mevcut, rasyonel bit çit tesis etmiş olacak. Ki seçtiği çeşit buna müsait.
Bu arada elinizden makası bırakmazsanız ben gemlik çeşidinden de çit yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Gemlik orta kuvvette bir ağaç meyveli dallarını sarkık büyütüyor. 20 m kadar bir şeritte deneyiniz, ne kaybedersiniz? Çalı şeklinde büyümesini sağlayın, dalları yana gidecek şekilde yönlendirin.
|