Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Akif
Merhaba sayın J.Barutçiyan. Foruma kısa zaman önce geldim ve sıkılmadan baştan sona okuduğum ilk konu bu sanırım. Konunuzu okurken aklıma gelen bir soruyu size yöneltmek istedim. Ben aslen Kastamonu/Cide'liyim. Yöremizde severek tüketilen ve genelde çarık mantarı diye anılan bir mantar türü var. Her sene kasım ayı gibi toplarız (Genellikle salamurasını yapıp saklar ileriki zamanlarda yeriz). Bir çok kez araştırmama rağmen mantar hakkında hiç bir bilgiye ulaşamadım maalesef.
İstanbul da olmama rağmen hemen hemen her yıl iznik ormanlarına gidip bu mantardan toplamaya devam ediyoruz. Zaten mantar zamanında iznik ormanlarında dolaşanların %99'u cideli (Ormanda çalışan işçiler hariç. Yerli halk ise bize garip garip bakıyo mantarları toplarken..  ) İstanbul Kasımpaşa da yöresel bir pazar (İnebolu pazarı diye) kuruluyor. Orada bu mantarın kilosu ortalama 8-10 TL gibi bir fiyattan satılıyordu.
Bu mantar hakkında bir bilginiz var mı acaba?
Toplanmadan önce ki hali;
Toplandıktan sonra ki hali;
(Gerçi bu hale gelmesine izin verilmeden ya haşlanıp donduruluyor ya da salamurası (Turşu) yapılarak rafa kaldırılıyor)

|
Selamlar,
Bu mantarı daha önce gördüm, çok yaygın olarak kullanıldığını biliyorum fakat son derece lezzetsiz ve çok lifli (odunsu) yapılı bir mantar.
Polypoırus ailesinden, tam cinsini önümüzdeki sezon tanımlamayı düşünüyorum, çünkü tanımlama için çok taze örneklere ihtiyacım var. Şimdiye kadar İnebolu pazarında ya çok bayat ya da konserve(turşu) halinde bulabildim. Bütün ve taze örnekler bulursanız bana yardımcı olabilirsiniz.