View Single Post
Eski 03-03-2010, 15:57   #16
webgezer
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 12-02-2010
Gözden kaçırdığınız bir nokta var, verdiğim grafikte kurulum+işletme+yakıt olarak tüm maliyetler yer alıyor, yani özetle ürettiğiniz elektrik kaça geliyor onun grafiği. Karşılaştırma yapacaksınız tüm maliyetleri almanız lazım... Nükleer enerji en pahalı enerjidir, getireceği tek avantaj kısmen enerji güvenliğidir.

Güvenliği nasıl basit bulduğunuzu anlamadım, Nükleer santraller her türlü saldırıda ilk hedeftedir, 11 Eylülde hedeflerden birisi de nükleer santraller idi, Orta Doğu gibi bir yerde nükleer santralleri tam olarak korumak mümkün değil, tabii bu durumu kabul edip İsrail gibi evinizde gaz maskesi bulundurup ayda bir nükleer serpinti tatbikatı da yapılabilir, elbette seçenek.
Bir de nükleer santral yapmak ile nükleer teknoloji hele de nükleer silah aynı şeyler değil, başkasına nükleer santral yaptırarak nükleer teknoloji elde etmeyeceğiniz gibi o başkası kendi teknolojisi ile size nükleer silah yaptırmaz. Rüzgarın daha büyük alanı nasıl etkilediğini anlamadım, rüzgar güllerinin kapladığı alan az, isterseniz tarım da yaparsınız. Görüntü kirliliği - ses falan deniyor, ben Bozcaada'da türbinlerin dibine gittiğimde büyük keyif aldığımı bile söyleyebilirim.

Son olarak atık konusu kolay demişsiniz, o zaman ben kısaca bahsedeyim siz kendiniz karar verin. ABD'de 1980'lerde nükleer atıklar için bir depolama yeri yapılmasına karar verildi, bu tesisi ABD enerji bakanlığı yapacak idi, 1994 yılında bitmesi planlanıyordu ve toplam maliyet 10 milyar dolar civarındaydı, sonra bu tesisin bu maliyete çıkartılamayacağı 25 milyar gerekli olduğu ve 2005 civarında bitirileceği anlaşıldı, ben en son takip ettiğimde 2009'a kadar 9 milyar dolar harcanmış, halen yapıma başlanmamış, maliyet 95 milyara çıkmış ve 2030 civarında bitirileceği söyleniyordu. Bu arada normalde depolamayı bakanlık yapacağı için santral üreticileri atıkları nükleer santrallerde tuttuklarından kaynaklanan masrafları için davalar açmış ve bakanlık 7 milyar dolar ödemiş idi. Bakanlık depolama sorunun acilen çözülmesi gerektiğini yoksa bu rakamın "herhangi bir sınır olmadan" (ing. with no apparent limit ) artacağını söylüyordu. En son okuduğum bir haberde Obama atık depolama tesisi yapılmasından vazgeçildiğini açıkladı. Yani 15-20 milyar dolar harcandı, elde var sıfıra sıfır ve bu depolama tesisisin nasıl yapılacağını ve maliyetini halen bilmiyorlar, şu andaki santrallerde depolanması ile maliyetler atık miktarının artmasıyla geometrik olarak artacak. Ben buna kolay falan demem ...

Son olarak yenilenebilir enerji alternatif olmaz diyorsunuz alın size yine ABD enerji bakanlığı sitesinden önümüdeki 30 yılda ABD'de elektriğin nereden elde edileceğine dair bilgi: Yenilenebilir enerji (üstelik hidroelektrik de hariç) bugüne kadar yapılmış ve bundan sonra yapılacak tüm nükleeri geçiyor... Nükleerde bir artış var ama o kadar düşük ki sanırım yeni santralden çok iyileştirme ile kapasite artışı. Tüm dünyanın nükleere gittiği bizim medyanın pompası.
Name:  figure_4.jpg
Views: 4731
Size:  35.3 KB

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön