View Single Post
Eski 03-03-2010, 13:57   #51
evreninyeri
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-03-2010
1 hafta önce topraksız tarım ilgilenmeye ve araştırma yapmaya başladım.
Internette ki araştırmalarım sırasında bana en büyük katkıyı agaclar.net sitesinden aldım.
Bu nedenle bu sitenin yöneticilerine ve değerli bilgilerini bizimle paylaşan siz değerli forum arkadaşlarımıza teşekkürü bir borç bilirim
Açılmış bir çok konuda , değişik tarzda topraksız tarım denemeleri yapılmış
Ben buradaki bilgileri toparlamak ve bazı arada kalan tam anlayamadığım konular ile ilgili olarak bir kaç soru sormak istiyorum.
Genellikle gördüğüm kadarıyla Marul yetiştiriciliği yapılırken su kültürü tercih edilirken domates yetiştiriciliğinde katı ortam kültürü tercih ediliyor.
Katı ortam olarakta bir çok değişik materyal kullanılabiliyor.Başlıcaları
- Perlit
- Kaya yünü
- Pomza
- Growmixs
- torf
- kokopit
Bu Materyaller Saksıya, Torbaya konularak veya Hazır Paketler kullanılarakda toprasız tarım yapılabiliyor.
Peki hangisi daha verimli?
Ben bu işe yatırım yapmayı düşünüyorum
1 dönümlük serada topraksız domates yetiştiriciliği yapmak için araştırmaya başladım.
Sizce en uygun seçenek nedir? ve neden?
Su kültürümü yoksa katı ortam kültürümü daha verimlidir?
Aralarındaki verim farkı neden kaynaklanmaktadır.
Genellikle gördüğüm kadarı ile bu işe büyük yatırım yapmış seralarda Hazır perlit paketler uc uca dizilerek ve bunlara damla sulama yöntemi ile besin eriği vermek sureti ile yapılıyor.
Bir başka yerdede Perlit in yosunlaşma yaptığı ve hersene paketlerin değiştirilmesi gerektiği yazıyordu ve Growmixs in tercih edilmesinin hem cok daha ucuz hemde yosunlasma problemi olmayan ve yuksek verimli bir cozum olduğu yazıyordu
Bu sistemde fotograftada gordugunuz gibi delikli kasalar ve içinde growmixs kullanılmış bunların etrafı siyah plastik ile su geçirmeyecek şekilde sarılmış ve damla sulama işlemi ilede çok uygun fiyatlı bir çözüm elde edilmiş
Siz 1 dönümlük serada topraksız domates yetiştiriciliği yapacak olsanız hangi sistemi tercih edersiniz ve neden?
Tecrübeli arkadaşlar değerli görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim

Eklenen Resimler

evreninyeri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön