Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pamir
Sn. Mutlu bey
uzun süredir ağaçlar.net üyesiyim. Aynı zamanda da limon ağacı aşığıyım abartmadan söylüyorum şu ana kadar toplam 7 adet limon ağacı satın aldım.
Fakat inanın 1 tane bile limon almak nasip olmadı. Bu konu yardımlarınızı rica ediyorum. özellikle şu besin konusu ve kulak pamuğu ile tozlanma yöntemini merak ediyorum.
Saygılar
|
Meyve fidanları alırken epeyce dikkatli ve titiz olmak lazım. Bir fidanı aldığınızda geri dönüşü çok zor olan bir süreç başlıyor, aldığınız fidan meyve vermesede bakmak beslemek ve yaşatmak istiyorsunuz. Bazan söküp atasınız, bahçeye bir yerlere azat edesiniz gelsede bir kere çocuğunuz gibi bağlanmış oluyorsunuz.
Fidan satıcılarının çoğunun ruh hali ''ne olursa olsun ben bunu satmalıyım'' gibidir. Elma diye armut satanlar, Kayseri, Konya, Ankara
vb. karasal iklim hüküm süren yerlerde bahçede narenciye fidanları yetişir diyenler v.s.
Ne hikmetsede müşteri her zaman satıcıya inanır güvenir. Galiba böylesi daha kolay.
Gelelim sizin konunuza. Bir çok satıcı 7 veren limon diye bir limon türü satar, aslında bu limonlar saksıda ve bahçede verimsiz türlerdir. Anlatımlarına göre yılın her ayı çiçek açar meyve tutarlar, gerçekte sürekli çiçek açarlar ama meyve besleyemediklerinden dolayı üzerlerinde 7 tane limonu bir arada görmek pek nasip olmaz. Sizede böylesi fidanlar denk gelmiş olabilir.
Saksıda beslenen meyve fidanlarının ortam şartları oluşturulmadığı taktirde, meyve vermek yerine sadece yaşamak için hayata tutunmaya çalışırlar.
Saksıda meyve veren fidanların ortak gereksinimleri nem, ısı, güneş ve besinlerini tam alıyor olamalarıdır. Gereksinimlerinden biri eksik kaldığında sadece yaşamayı tercih ederler, veya ölürler.
Mayer limonu ele alırsak: mayer limonlarda kendi aralarında 5 tür oluşturmuşlar. Şimdiye kadar mayer limon adı altında satılan 5 çeşit sayabildim. Yapı olarak bir birlerine tam benzeselerde, gövde yaprak ve çiçekleri sonrasında meyveleri bile birbirlerinden farklı. Görebildiğim en verimli olanı mor büyük çiçekleri olan Mayer limon.
Bu yüzden bütün herkese yetişkin ve gelişmiş, çiçekleri veya meyveleri olan fidanları almaları yönünde tavsiyelerde bulunuyorum.
Besin konusunda: Besin karışımlarını hazırlamak bilgi ve deneyim gerektiriyor. Dozu az kullandığınızda faydasız, fazla kullandığınızda yakıcı etki gösterip elinizdeki bitkiyi öldürme riskinizde var.
Kulak pamuğu konusunda: Çiçeği incelediğinizde polen taşıyan erkek organları ve ucu yapışkan olan dişi organı görebilirsiniz. Yapılması gereken sadece çiçek açıldığında kulak pamuğu ile sarı polenleri kulak pamuğuyla alıp, dişi organın yapışkan tepe noktasına değdirip yapıştırmak şeklinde.
Teşekkür ederim, saygılar.