View Single Post
Eski 03-03-2010, 10:02   #3
bahtiyar02
Ağaç Dostu.

bahtiyar02's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2006
Sevgili dostum verilen destekler dikkatinizi çektimi bilmiyorum büyük baş hayvan besiciliğini kapsıyor. Oysa Küçük baş hayvanlarda(Koyun,Keçi)bunlarda destekleme yok gibi.İşin ilginç yanı küçük baş hayvancılık Adıyaman'da yok denecek kadar azaldı.Köylerde küçük baş hayvanların ormanlara zarar verdikleri için özellikle keçi türü yasaklandı. Soruyorum size Tütün alımı kaldırıldı,Kuçük baş hayvancılık kısıtlandı peki her çiftçi büyükbaş hayvan çiftliklerini hangi parayla kuracakta yapacak.Büyük baş hayvanların fiyatları ateş pahası 4000-7000tl arası. Bir çiftlik kurabilmesi için kaba bir hesaplamayla kişi başına yaklaşık 200,000-300,000tl arası bir sermaye gerekli. İki üç adet sığırla bu iş parada getirmeyeceğine göre hangi çiftçi bu işe girer?Güneydoğu anadolu bölgesinde küçük baş hayvancılık teşvik edilse bence daha başarılı olunur. Sonuçta büyükbaş bir hayvanın bir adedinin ölmesi dahilinde yetiştiriciyi ekonomik yönden sarsar.Oysa küçük başlarda bu kadar etkilemez. Artı küçük başlarda çoklu doğumlar özellikle keçilerde(Maltız, seanen ve kilis keçi türleri) olduğundan daha ekonomik ve daha çok gelir getirici bence.
Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön