View Single Post
Eski 03-03-2010, 02:56   #15
webgezer
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
İlk insanlar doğadan korkuyorlardı, sonra insanlar yavaş yavaş doğanın içinde kendi yaşam alanlarını yarattılar, gittikçe bu alanları genişlettiler, yine de bu alanların dışında geniş bir doğa devam ediyordu, doğa denince akla insanın dışındaki bu bölümler balinalar, yağmur ormanları geliyordu; ancak bu aşamayı geçtik...

Kızılderili Seatle Şefinin Mektubunda bahsettiği yerdeyiz: "Bir gün bakacaksınız gökteki kartallar, dağları örten ormanlar yok olmuş, yabani atlar ehlileştirilmiş ve her yer insanoğlunun kokusuyla dolmuş. İşte o gün insanoğlu için yaşamın sonu ve varlığını devam ettirebilme mücadelesinin başlangıcı olacak."

Bugün Amerika'nın enerji tüketimi bütün ülkenin topraklarını kaplayan bitkilerin fotosentez veriminden fazladır... Amerika için gerçekten her yer insanoğlunun kokusuyla dolmuştur. Dünyanın bu kadar nufusu bu kadar kaynak tüketimiyle taşıması mümkün değildir. Aradaki açık şimdilik fosil yakıtlar ile kapatılmaktadır ama kaynak tüketiminin aynı hızla artması durumunda, tüm dünyada kaçınılmaz noktaya hızla geleceğimiz kesindir.

Yüksek kaynak tüketiminin sonucunda doğal süreçler geri dönülmez şekilde zarar gördüğünde, doğa ve çevrenin balinalardan ibaret olmadığını, tüm yaşam destek sistemimizin doğal süreçlere bağlı olduğunu, yiyeceklerin marketlerde yetişmediğini anlayacağız... Elbette o gün geldiğinde yapacak fazla bir şey kalmayacak, dolayısıyla bugünden gerekenleri yapmalıyız.

Bence artık doğaya zarar vermeyerek, doğayı kendi haline bırakarak, balina avlamayarak, yağmur ormanları gibi doğal vahaları yerinde bırakarak bu işten kurtulma şansımız yok. Çevre bilincinin yeni aşamasında insanın doğayla bütünleşmesi, yaptığı her işi doğayla birlikte doğayı geliştirerek yapması gerekiyor. Sürdürülebilir bütün sistemler ancak işin içine doğa katılarak yapılabilir, medeniyetin devamı ancak insanın mevcut bilgi ve birikimini yeteneklerini doğaya fayda sağlamak üzere kullanmasıyla mümkündür.

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön