Konu: Nergis
View Single Post
Eski 26-02-2010, 17:12   #516
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Sn. Pria,

Bunlar kokulu mudur? Çok asil duruyor ve olağan üstü güzeller. Çeşidi nedir? Nereden temin ettiniz? Vazo ömrü ne kadardır?
Sayın forumdaşım,

Daha önce bu konuda yazdım herhalde..
Ben bu nergisi 12 sene önce edindim..Bir komşumun verdiği lale soğanları içinde 2 tek soğandı..veren komşumda, bana, bunları al bunlar nergistir diye vermedi..belki kendiside bilmiyordu..Yani tesadüfen edindim bu nergisi..
Ben bunu laleye benzetmediğim için alıp saksıya ektim..ufak ufak çoğaltmaya başladım..
Ama çok inatçı bir nergis..2 yılda bir,bir veya çok nadir olarak iki yavru soğan verdiler..Zaten böyledir;makbul ve nadir,kıymetli türlerin çoğaltılması da zordur..
Bakın isterseniz deneyin;kokusu olmayan basit nergis türleri olağanüstü yavru yapar ve çoğalırlar..
Bunların sayısını 12-13 yılda ancak 600'e çıkarabildim..genelde 2-3 yılda bir söküp yavrularını ayırıyorum..
Bunların bir diğer güzel yönü de,ana soğandan çıkan yan sürgünlerin de hep çiçek vermesidir..Hocam'dan aldığım Karaburunların yavru filizleri nedense hiç çiçeklenmiyorlar.

Zeytinci forumdaşım,
Bu nergislerin latince adını sanını bilmiyorum..İnternette yerli yabancı sitelerde çok nergisi inceledim..aynısını göremedim desem yalan olmaz..

Bunlar müthiş kokuludur..Özellikle doğal,özgür ortamlarında yetiştirirseniz, 7-8 çiçeğini kesip vazoda koyun evinizin ortasına..belirli anlarda evin her tarafına baygın,nefis kokular yaydıklarını görürsünüz..

Vazo ömrü ,her gün vazo suyunu değiştirirseniz 7-8 günden az olmaz..(Kalorifer ortamında)
Şu an evimin balkonunda saksıda açmış olan çiçekler çok daha dayanıklı..10 günden beri çiçekler hiç bozulmadı..Daha kaç gün dayanırlar bilmiyorum.

Nergislerim 8 yıldan beri Çanakkale'de rüzgara açık zeytinlğimde ekili..
Çok soğuk yıllarda dahi mart-nisan başlarında hep açtılar..Soğuğa çok dayanıklı bir tür..Don ve buzlama nedeniyle hiç donduklarına tanık olmadım.
Verebileceğim bilgiler bunlar.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön