View Single Post
Eski 25-02-2010, 02:24   #620
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Klasik sistemle kompost'un yan etkiler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Sn. Epsody, ne demek istediğiniz hiç net değil. Birincisi, kompostlaşma aslında bir olgunlaşmadır, öğütme değildir. Öğüttüğünüz birşeyde olgunlaştırma yapmazsınız. Olduğu gibi kullanırsınız.

İkincisi aerobik kompostlarda yukarıda saydığınız dezavantajlar yoktur. Bu saydıklarınız başarısız bir kompost işleminin belirtileridir.

Üçüncüsü bir kompostlaştırma işleminde ısı kaybı veya yetersiz ısı varsa prosedür yanlış işliyor demektir.
Sayın mine hanım, istanbuldan ayrıldığımdan, sizin mesajıma verdiğiniz cevabı ancak imkan bulabildiğimden cevaplıyacağım, ilgili cevabıma birkaç alıntı içindeki anlaşılmayan ayrıntıları açıklıyarak konuya girmek istiyorum.

Kompost kavramı sizinde bildiğiniz gibi mikrobiyal canlıların yaptığı bir işlem olarak ben buna daha anlaşılır bir açıklama getirerek, biyolojik öğütme tanımlaması getirmekle, kompost kelimesinin ne anlam taşıdığına vurgulama yaparak konuya yeni katılan arkadaşlara bu kelimeninde açıklamasını getirmiş oluyorum.

Diğer bir alıntıda siz benim kompost yöntemlerimide anlamamış olduğunuzdan, sizlerin havalı yanma (aerobik) klasik yöntemlerinizden faklı olan, benim havasız (Fermantasyonla) kapalı ortamda işleme tabii tutarak oluşturduğum kompost işlemini anlatan bir sistemden bahsetmiştim.

Bu sistemde malzemeler homojen bir karışım sağlandıktan sonra kapalı bir ortama alınarak işlem tamamlana kadar malzemeye hava sirkülasyonu sağlanmamalıdır, havanın girdiği ortamlarda malzemeler oksidasyona uğradığından, bahsettiğim koku, gaz, böcek, sinek, hatta kene larvalalarının oluşumlarının tamamlanmasını sağlıyacak enzimlerin oksidasyon baktetilerince sağlanmasıyla ortaya çıkması demektir.

Klasik yöntem olan havalı yakma kompost sisteminin diğer bir kötü tarafıda malzemeye dışarıdan sağlanan havanında oksidasyonla beraber ısının kontrol edilemiyeşi büyük ısıların oluşumuyla sistem içeriğindeki enerjisini kaybetmekte,verim düşmektedir, kayıpları olan bir sistemi, ve çevreye olan zararlarını da kabul edersek büyük bir dezavantaja sahip bir oluşumu kabul etmek mümkün olmasa gerek.

Bana göre küçük ölçekli kompost çalışmaları kesiklikle oksidasyonla değil fermantasyonla esasıyla oluşturulmalıdır, ancak büyük işletmelerde bu işlemler otomasyonla sağlandığından işlem daha düzgün çalışmakta çevreye zarararları asgariye indirilerek verim artışıda sağlanmıştır.


Düzenleyen epsody : 25-02-2010 saat 06:59 Neden: kelime düşlüklüğü.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön