View Single Post
Eski 24-02-2010, 12:06   #22
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Sayın Meyveli Tepe,

Size konuya hakimiyetiniz sebebi ile bir soru sormak istiyorum :

Uygun bir duvara geleneksel bir ocak yapılsa ve ocağın üstünde de yeni tip şöminelerdeki ısı odası yaratılsa ısı kaybı gene çok büyük olacakmıdır. Yani hazne olmayacak, ısı odası içinden çelik boru yükselecek gene bacaya doğru.

Sebep ne derseniz, hazneli şömineler genelde cam kapaklı. Şöyle genişce bir ocakda yanacak gürül gürül odunun keyfi eksik kalacak gibi geliyor. Ocağın taş döşeli tabanına bir sacayak koyup üzerine bir bakır kap koyabilmeli arada insan, arada da bir kaç parça sucuk cız bız edebilmeli. Demek istiyorum ki köy evi yapıyorsam eğer, ocağı da bildiğimiz köy evinin ocağı olmalı ama odunları da havaya yakmamalı evi de ısıtabilmeli.

Teşekkürler.
Sn.Hosseda, siz yanıtı bulmuşsunuz zaten. Asansörlü kapaklı şömineler var. İkinci olarak yaptırdığım şömine öyle. Kapak açık olarak yakabiliyorsunuz. Onun baca ve hava sistemi, içeriye duman salmadan açık kapak yakabilmenizi sağlıyor. Kestane, şişte sucuk vs. işe yarıyor. İstanbulda bir firma yerli olarak bu hazneyi imal ediyor. isterseniz özel mesajla firma bilgisini de veririm.

Köy ocağında ısı odası yapabilmek için içine duman geçmeyen ve oda içindeki havayı içinden geçirerek sirkülasyon sağlayan bir ortam yaratmanız gerekli. Bunun için mutlaka ateşin yandığı ortamdan ısınan ama duman almayan bir şey yapmanız lazım. Hazır hazneler bunu sağlıyor zaten.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön