View Single Post
Eski 21-02-2010, 20:39   #615
indomie
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Post

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Aklınızda olsun, bu tür sabit kutular yaptığınızda ortaya her yanı delikli bir boru koymak ve malzemeyi etrafına doldurmak havalanmayı sağlar, son derece faydalıdır.
Sayın Pakkaner,

İlk resimde görüleceği üzere, hurda çeşme borusunu kompostun ısısını kontrol etmek için kullandığım gibi 15'er cm aralıklarla tabana kadar iterek 25-30 delik açıp havalandırmayı sağlamağa çalışıyordum. Tabii her aktarmadan sonra delikleri tekrar açmak benim için yorucu oluyordu.

Tavsiye ettiğiniz gibi 10 cm çaplı bir metre boyunda PVC bir boru alarak matkapla her tarafına sık delikler açarak kompostun ortasına yerleştirmek en iyisi ve kolayı olacak.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sürekli yapacaksanız tavsiyem mevcut kabın bitişiğine bir tane daha yapın. Biri dolup proses başladığında diğeri için malzeme toplarsınız. Böylelikle süreklilik sağlamış olursunuz.
Sayın MeyveliTepe,

Evet sürekli yapmayı düşünüyorum. Keçi gübresi alıp toprağa serpmek benim için tarih oldu. Tarih dediğime bakmayın bahçe ile uğraşım iyi yıl geriye gidebiliyor ancak.

Sizin yaptıklarınızı hayranlıkla izliyorum. Daha önceki bir yazınızda çift kap kullanmanın faydalarından bahsetmiştiniz. Hakikaten mevcut kasanın yanına bir tane daha ilave etmek bana da çok kolaylık sağlardı. Zira şimdi aktarma yaparken kompostun üst tabakasından başlayarak uzunlamasına bir tepecik halinde bahçeye boşaltıyor, sonra da en üstteki en alta gelecek şekilde tekrar kasaya dolduruyorum. Halbuki yanında bir kasam daha olsa birinci kasadan aldığım kompostu doğrudan ikinci kasaya aktararak havalandırma işlemini bir defada yapabilirdim. Veya dediğiniz gibi biri dolduğunda ikincisini doldurmağa başlayabilirdim.

Maalesef bahçemde sebze yetiştirmek için ayırabildiğim alan 4.2 m x 6.5 m ebadında, yaklaşık 27 metrekare. Kompostu da bu alanda hazırlamağa çalışıyorum. Kompostu boşaltıp havalandırdıktan sonra tekrar kasaya doldurabilmek için kasanın önündeki alanı da bu işe ayırmak zorunda olduğum için 1 m x 4.2 m yaklaşık 4 metrekareyi bu iş için ayrıdığımdan şimdilik ikinci bir kasayı ilave edeniyorum.

Ancak, bahsettiğim 27 metrekarelik alana, sizin sebze adacıklarına benzer şekilde adacıklar oluşturup, kompost işini de bitişiğimdeki boş arsaya aktarmayı düşünüyorum. O zaman muhakkak ikinci bir kasayı da ilave edeceğim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sibelbozo Mesajı Göster
Yazınızda belittiğiniz meşe talaşının kullanımının doğru olup olmadığı hakkında çekincelerim var. Geçmiş yazılarda meşe yaprağının tanenli olmasından dolayı kompost yapımında kullanılmaması gerektiği belirtilmişti. Yaprağındaki gibi meşenin odununda da tanen fazlaca bulunmaktadır.

Ayrıca çam ağaçlarının talaşının kullanılmasının bir sakıncası var mıdır?
Sayın sibelbozo,

Güya bu başlığı baştan sonra okumuştum. Kompostta, çam talaşı yerine meşe talaşının tavsiye edildiğini hatırlıyorum. Yanılmış da olabilirim. Baştan sona tekrar okumam gerekecek anlaşılan.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Kompost kabının açma, kapama düzeneğinin nasıl çalıştığına dair yakın plan foto eklemeniz mümkün mü?
Sayın berduray,

Aşağıdaki 2. ve 3. resimler umarım yeterince açıklayıcı olmuştur.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Savaş Mesajı Göster
Yaptığım araştırmalarda başlayan bir kompostlaşma sürecine nem oranını dengelemek için su serpilebileceği fakat, yeni malzemenin katılmasının sürecin dengesini bozacağı söyleniyordu. Siz her hafta eksilen 15 cm için yeşil malzeme kattığınızı belitmişsiniz. Bu durumda başlayan süreç tam olarak nasıl etkilendi?
Sayın Savaş,

"Amatör aç gözlü olur". Bu sözü bu sitede öğrendim ve çok hoşuma gitti. Hakikaten çok doğru bir söz.

Birşey bildiğimden değil, daha fazla kompost elde edebilmek için üç hafta boyunca eksilen kısım kadar ilaveler yaptım. İlavelerde de yeşil ve kahverengi materyal kullanarak C/N oranını 30/1'e ayarlamağa çalıştım. İlave yapmadan önce de kasayı boşaltarak eski ile yeniyi iyice karıştırarak tekrar kasaya doldurdum. Her kasayı boşalttığımda eski ile yenilerin ayırt edilemeyecek kadar homojen bir karışım oluşturduklarını gördüm.

Bu tür bir işlemin kompost oluşma süresini uzatacağı muhakkak olmakla birlikte, kompostun kalitesini etkileyip etkilemediğini bilemiyorum.

Son ilaveyi 10 gün önce yapmıştım. O günden beri de yine 20 cm eksilme oldu. Ancak, artık ilave yapmayacağım, zira ilk ürünümün nihai halini görmek için sabırsızlanıyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ggirgin Mesajı Göster
Bu tecrübenizden bende faydalanacağım.
Sayın ggirgin,

Teveccühünüze teşekkür ederim ama, benim gibi acemi birinin tecrübesinden! faydalanabileceğinizi düşünemiyorum. Başta Sayın MeyveliTepe olmak üzere bu işi hakkıyla yapan üstadlarımızı izlerseniz sanırım kârlı çıkarsınız.

Herkese sonsuz teşekkürler ediyor, saygılar sunuyorum.

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen indomie : 14-03-2010 saat 08:44 Neden: Görünmeyen resimleri tekrar yüklemek
indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön