Bir öneri:
Babam da köyümüzün mezarlığını ağaçlandırmak istemişti. (Mersinde). Orman işletme Müdürlüğüne gitti. Durumu anlattı. İstediği kadar fidan verebileceklerini söylediler. Muhtar la birlikte köyü (zorlayarak) 600 tane ladin, katran ve göknar diktiler. Şu anda ağaçlar 3 yaşında. Sizde aynı yöntemi deneyebilirseniz, daha kısa sürede biter.Orman işletme müdürlüğü bu konuda çok yardımcı oluyor. Tohumdan fidan üretmek uzun sürer.
Sayın agozce, benim bu sevdaya baş koyduğum KÖYÜMÜN MEZARLIĞINI YEŞİLLENDİRMEK İSTİYORUM adlı projeye gösterdiğiniz ilgi ve alakaya çok teşekkür ederim.Eğer bu köşenin yazışmalarını baştan sona izlerseniz sanırım yanıtını bulabilirsiniz.Evet ben bu konuda çalışmalarımı Tavşanlı orman işletme şeflerinden Orman müh.Sayın Yılmaz BÜLBÜL beyle ortaklaşa yaptık Sağolsun çok yardımlarını gördüm.Ama öncelikle bu işin yapılmasını ve olmasını başta muhtar ve sonrasında köylü isteyecek.Ama ben ne muhtarı ne de köylüyü tam olarak arkama alamadım.Herhangi bir hasımlık veya istememezlik yok ama boşverme ve uyuşukluk var.Bananecilik var.Yapılan çalışmalara herkes beğeni ile izliyor ama gelipte bir çapa vurmuyorlar,bir kök çam dikmiyorlar.Eskilerin tipik anadolu köylüsü.Ama olsun bunlar beni yıldırmıyor gün gelecek bu yapılan ağaçlandırma seneler sonra boy gösterdiğinde onlar da ne yapılmak istendiğini anlıyacaklardır.Ben sizin memlekette TARSUS'ta askerlik yaptığım zaman gördüğüm izlenime göre sizin oralarda nem ve ağaç oluşumu için gereken herşey var.Dikilen ağacın tutma ve yaşama olasılığı% 100.Hiç sapma olmaz.Ama benim köyüm karasal iklim ve kışları çok soğuk yazın ise çok sıcak ve kurak.Diktiğim ağaçların hepsini suluyamıyorum.Kök çamların tutma olasılığı % 50 den bile daha az bu nedenle tüp sedir ve karaçam dikiyorum.Yeşillik yapacak herşeyi dikiyorum. Tohumları geçen sene denemek için yani burada biterlerse daha iyi uyum sağlarlar diye diktim.Benim amacım biran önce burasını yeşillendirmek.Fotoğraflara bakarsanız çok kıraç biryer.
Herşey için teşekkür ederim hoşça kalın...
|