View Single Post
Eski 20-02-2010, 19:58   #612
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşlak Her organik bileşikli atıklarımızı, toprakların isteklerine uygun hale getirmenin yolu biyolojik öğütme ile sağlandığı işleme genelde kompostlama denmektedir, bu işlemi ortamda çalışan mikro organizmalar yapmaktadır, klasik yöntemlerde havalı mikro organizmalara yaptırılan biyolojik üğütmenin hızlılık sağlamasının yanında, kayıplarının maksimuma olaşan dezavantajlarıyla çevreye bozucu etkileri içinde koku, sinek, böcek, gaz hatta kene oluşumlarıyla, organik bileşenlerin güneşten aldıkları enerjiyi kompostun oluşum sürecinde büyük oranda ısı enerjisiyle kaybetmesidir.

Bütün Ahır gübrelerininde kompostlarak kullanımı, gübrelerin yarayışlılığını da artıtırması bakımında tüm bitkisel atıklarımızı da ahır gübreleri ile homojen bir karışım oluşturarak kompost sürecini başlatırsak çok iyi bir biyolojik öğütme ortamı sağlıyarak sürecin sonunda besin değeri yüksek bir toprak düzenleyici sağlamış oluruz.

Verdiğim linkte Kompostlamanın (Biyolojik öğütme) diğer bir yöntemi anlatılmıştır.

Uygulamada bulunacak arkadaşlara kolaylıklar dilerim.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=640
Sn. Epsody, ne demek istediğiniz hiç net değil. Birincisi, kompostlaşma aslında bir olgunlaşmadır, öğütme değildir. Öğüttüğünüz birşeyde olgunlaştırma yapmazsınız. Olduğu gibi kullanırsınız.

İkincisi aerobik kompostlarda yukarıda saydığınız dezavantajlar yoktur. Bu saydıklarınız başarısız bir kompost işleminin belirtileridir.

Üçüncüsü bir kompostlaştırma işleminde ısı kaybı veya yetersiz ısı varsa prosedür yanlış işliyor demektir.

Sinek böcek kompostlanmamış gübre veya atığa gelir de keneyi anlamak mümkün değil. Kompostlaşma olmazsa bunlar gerçekleşir ama kene asla söz konusu değildir. Buna benzer bir mesajı daha önce de yazmışsınız, yeni dikkatimi çekti cevapladım sanırım görmediniz.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=374

Kene ile hiç alakası olmayan bir konu bu.
Alıntı:
organik bileşenlerin güneşten aldıkları enerjiyi kompostun oluşum sürecinde büyük oranda ısı enerjisiyle kaybetmesidir.
Ayrıca güneşin ısı enerjisinin kompostlaşma sürecine hiç katkısı yoktur, alakası da yoktur. Organik bileşenler güneşten aldıkları nerejiyi kompost oluşumsürecinde ısı enerjisiyle nasıl kaybeder? Burada herhalde başka birşey anlatmak istiyorsunuz.

Oluşan ısı bir biyoregülasyon sonucudur. Halk arasındaki tanımıyla yığının kızışmasıdır. Kızışma ortaya yakın noktadan başlar ve yayılır. Bu yüzden profesyonel üretimde kompost çevrilir. İşlemkapalı ortamda bir tamburda da yapılabilir, güneşin "g" si söz konusu olmaz.

Bu arada link verdiğiniz mesajınızdaki şu ibare de kimsenin aklını karıştırmasın isterim,

Alıntı:
topraktaki canlılığın artmasıyla toprak içersinde bulunan zararlı atıklardan, pestistlerin parçalanarak zararlı toksinlerin toprak yararına dönüşünüde sağlamış olacağız.
Pestisitler parçalanarak zaralı toksinler toprak yararına dönmez. Böyle bir işlem yok. Toksin mikroorganizmalar tarafından salgılanan zehirlerdir. Pestisit ise bütün zirai ilaçlardır.

Yani kısaca toprak canlılığı artınca ilaçlar parçalanarak, zararlı mikroorganizmaların salgıladığı zehirleri toprak yararına dönüştürmez.

Ayrıca yine o mesajda kompostlamanın farklı bir yönteminden bahsettiğinizi belirtseniz de ben sanırım anlayamadım, hangi farklı yöntem bu açıklarsanız memnun olacağım.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön