View Single Post
Eski 11-12-2006, 12:16   #28
ormanbotanigi
Ağaç Dostu

ormanbotanigi's Avatar

Giriş Tarihi: 24-08-2005
Repikaj

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen Mesajı Göster
repikajı bende bilmiyorum.konu söküme gelmişken;iğne yapraklıların topraklarıyla beraber çıkarılması gerektiğini biliyorum ama bu neredeyse imkansız[özel aletler gerekiyor]bahçemde yerini beyenmeyen bir juniperus squamata' var.üç yıllık fazla gelişmedi onu da aynı yerden almıştım .bonsai videolarını seyrettim çamların topraklarını silkeleyip köklerini kesiyorlar Acaba bu ardıçımın yerini değiştirme şansım varmı?varsa hangi mevsimde?
Repikaj yani şaşırtma bir bitkinin toprak ve ekolojik koşullara adaptasyonunu artıtmak amacıyla bir yetiştirme ortamından başka bir yetiştirme ortamına alınmasıdır. Repikaj yılda bir kere yapılır. Her zaman büyüme mevsimi dışında yanı kışın yapılır. Tohum yastığında yetiştirdiğiniz bir fide düşünün ve bir yıl sonunda (kışın) burada alıp başka bir yetiştirme ortamına toprağını değiştirerek almanız halinde şaşırtma yapmış olursunuz. Bu bir saksı veya kutu olabilir. Fidan yaşlarında şaşırtma yapılıp yapılmadığını anlayabiliriz.

Örneğin

*1+0 (1 yaşında fidan ama repikaj görmemiş).
*1+1 (2 yaşında fidan 1 defa repikaj görmüş.)
*2+0 (2 yaşında fidan hiç repikaj görmemiş.)
*3+1 (4 yaşında fidan 1 kere rekipaj görmüş.)
*2+2 (4 yaşında fidan 1 kere repikaj görmüş ama burada 2 yıl kalmış.)
*2+1+1 (4 yaşında fidan 2 defa şaşırtma yapılmış herbirinde 1'er yıl kalmış)
*1+1+2 (5 yaşında fidan 2 defa repikaj görmüş ilkinde 1 yıl ikincisinde 2 yıl kalmış

Bahçenizdeki ardıç fidanınız sökümünü laten devrede yanı kışın yapabilirsiniz. Söküm yaparken Mümkün mertebe köklere zarar vermemeye çalışın. Çünkü iğne yapraklı türler kışın tamamen dinlenmeye geçmezler. Yani azda olsa fotosentez yaparlar. Derin biçimde açtığınız kuyuya ilk önce ahır gübresi hemen üstüne toprak onun üzerine kimyasal gübre (isteğe bağlı) ve yeniden toprak serin. Fidanınızı elinizle dik bir pozisyona getirerek kökler kıvrılmayacak şekilde toprakla doldurun ve hafif bastırın (çok fazla bastırmayın). Hemen can suyunu verin. Kolay gelsin.

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön