View Single Post
Eski 19-02-2010, 20:44   #605
indomie
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Sayın İndomie, lütfen düzeneğinizi bize anlatın, fotoğrafları varsa paylaşın.
Sayın Pakkaner,

Sizin arzunuzu yerine getirmekten mutluluk duyarım.

20 Ocak 2010 tarihinde aşağıda linkini verdiğim sitenin kompost sayfasının "C/N Oranı - Kahverengi / Yeşil" kısmında bulunan "Hesaplama Cetveli"ni kullanarak C/N oranını 30/1'e ayarlamağa dikkat ederek, kompost yapma çalışmalarına başladım.

İlk hazırladığım malzemelerin listesini Sayın Pakkaner'e sunarak onayını aldıktan sonra bahçeye yığarak örtü altına aldım. Henüz herhangi bir düzeneğim yok.

http://www.yesiladim.com/kompost.asp

Sayın MeyveliTepe'den ilham alarak 27 Ocak 2010 günü satınaldığım kavak kerestelerini kullanarak, Boyu 100 cm, Eni 75 cm ve Yüksekliği 100 cm olacak şekilde büyükçe bir kasa yaptım.

5 cm genişliğindeki yan tahtaları 1 cm aralıklarla çaktım. Kapı olarak kullanacağım kısımdaki tahtaları ise açtırdığım oluklardan aşağı doğru kaydırarak tek tek takıp sökebileceğim şekle getirttim. Bu parçaların da 1 cm aralıklı olarak üst üste durabilmeleri için, iki ucuna, başları 1 cm dışarıda kalacak şekilde çiviler çaktım. Hem çok kullanışlı hem de çok sağlam birşey oldu.

Kompost malzemesinde yeşil olarak az miktarda keçi gübresini ve evimin 30-40 metre ilerisinde Çarşamba günleri kurulan pazardan topladığım sebze atıklarını, kahverengi olarak da civarda bulunan bir oduncudan meşe ağaçlarını keserken dökülen talaşı kullandım. Saman olsa herhalde daha iyi olacak ama saman bulamadım.

Kasanın içindeki kompost her hafta yaklaşık olarak 15 cm çöktükçe, Çarşamba günleri topladığım sebze atıklarını çim biçme makinası ile küçük parçalara ayırdıktan sonra diğer malzemelerle birlikte kasadan boşalttığım kompostu da karıştırarak tekrar kasaya doldurdum. Böylelikle hem kompostu havalandırmış, hem de eksilen kısmı tamamlamış oldum. Bu işlemi üç hafta müddetle tekrarladım.

Şimdiye kadar 10 el arabası çeşitli sebze atığı, 6 torba keçi gübresi ve 3 çuval da talaş kullandım.

Şubat ayının 25'inde ve Mart ayının 10'unda da iki kez daha havalandırma yaptıktan sonra Mart ayının 20'sine doğru sanırım kompostum bitmiş olacak ve dinlendirmeye başlayacağım.

Gübre kokusu, çürük kokusu yok. İlk konan malzemeler simsiyah toprak gibi oldu, sonradan ilave edilen malzemeler de onlara ayak uydurmağa çalışıyor.

Görünüm olarak herhalde komposta benzeyecek ama organik besin olarak yeterli olacak mı onu bilemiyorum.

Saygılarımla.

Eklenen Resimler

Düzenleyen indomie : 14-03-2010 saat 08:32 Neden: Görünmeyen resimleri tekrar yüklemek
indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön