View Single Post
Eski 18-02-2010, 22:33   #11
Beyaz Kartal
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 30-07-2007
Sn.SimoP,

Sn MeyveliTepe ve Beyaz Kartal,
Siz daha tecrübelisiniz diye size sormak istiyorum samimiyetimle.
COP (B0/W35): 5 olan bir cihazın COP'si, (B12/W:35) durumunda kaça kadar çıkabilir sizce?

Diye bana bir soru yöneltmişsiniz. Bilmiyorum kaça çıkar siz bana gösterebilir misiniz? Teknik kataloglarınızın linkini vermişsiniz. Evet web sayfalarına girdim ve teknik kataloglara baktım. Ama orada B12/W35 şartı ile ilgili bir bilgi bulamadım. Bize iletebilirseniz sevinirim.

Ayrıca toprak sıcaklığı 12C iken bunu kaynak tarafı cihaz giriş suyu olarak almanız için sonsuz metre boruyu toprak altına döşemeniz gerekir. Herhalde sizin söylemek istediğiniz 12C yakın bir sıcaklık. Bu 12C toprak sıcaklığına ne kadar yaklaşmaya çalışırsanız toprak altı borulamanızda o kadar artar bu da ilk yatırım maliyetini ciddi oranda artırır. Bunun bir denge noktası vardır. Her zaman yüksek COP elde etmek için çok boru döşemek mantıklı değildir. Bu durumda sirkülasyon pompalarının tüketimi ve ilk yatırım tutarı karşınıza çıkar.Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmeli değil mi?

Sn Beyaz Kartal:
Dediğinize göre COP'yi bina içi yükler etkiler ama dış hava şartları etkilemez.

Bana şunu söyleyebilir misiniz?
Bina içi yükler, dış hava sıcaklığından bağımsızdır.
Yani dış hava sıcaklığı 0 derece de olsa 20 derecede olsa bina ısıtma yükü aynıdır öyle mi?
Yanlış anladıysam lütfen düzeltin beni:

Anladığım kadarıyla benim yazdıklarımı yanlış anlamışsınız. Yazdıklarıma tekrar bakalım.

COP yi etkileyen etkenler şunlardır;
Isı pompası cihazının çalışma sıcaklıları, hem kaynak(toprak,su,hava) hem yük (bina içi) çalışma sıcaklıkları ile doğrudan etkilenir.

Yük tarafı (bina içi) çalışma sıcaklıkları demişim siz ise bina içi yükler demişsiniz. İkisi bir birinden tamamı ile farklı kavramlardır. Bina içindeki ısıtma tesisatında dolaşan suyun sıcaklığı ile bina yükü bir birinden kesinlikle ayrı kavramlardır. Bu dış hava sıcaklığı ile artan bina yükününden dolayı COP ile ilgili hiç bir etkilenme olmaz. Bu bir komyanun üzerine aldığı yükten dolayı motor veriminin değişeceğini söylemeye benzer.Motor verimi değişmez tüketim artar.

Bina yükü ile ilgili verdiğiniz bilgilerin doğru olması haklı olduğunuzu göstermez. Çünkü bu verilen bilgiler ile sorduğunuz soru arasında bir ilişki yoktur. Lütfen kavramları birbirine karıştırarak akılları daha fazla karıştırmayalım.

Daha öncede söylediğim gibi 7-8 COP değerleri çok iddalı rakamlar. Bu sayıları bizlere gösterebilirseniz mutluluk duyarız.

Cihazın COP değerinin yüksek olması, sisteminde COP değerinin yüksek olacağını ve ilk yatırım/tasarruf oranın kısa olacağını garanti etmez. Tekrarlamak isterim doğru proje,doğru malzeme,doğru uygulama başarılı bir sonuç verir.

İyi günler dilerim.

Beyaz Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön