View Single Post
Eski 17-02-2010, 21:52   #116
SimoP
Yeni Üye

SimoP's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2009
Delta T sıcaklık farkının 5 Kelvin ile 5 derece olması arasında zerre kadar fark yoktur. Aynı şekilde Delta T sıcaklık Farkının 10 Kelvin ile 10 derece olması durumunda da hiç bir fark yoktur.
Çünkü 0 derece, 273 Kelvindir. Bağıntısı K= C+273 dür..Yani Sıcaklık kelvin cinsinden 5 birim azalsa derece cinsinden de 5 birim azalacaktır. Bunu belki bilmiyor olabilirsiniz. Sonuç değişmez. Bana bu işi bilmiyor gibi ithamlarda bulunmanız da ayrıca hoş değil.

Konumuza dönelim. Bundan bir önceki mesajım konuyu tamamen kapamak yönündeydi. O yüzden, bizim üzerinde çalıştığımız, spesifik örnekler yerine sizin bize gösterdiğiniz sitede yazan rakamlar üzerinden konuyu toparlamaya çalıştım. Haklıydınız ispatlanmamış cop değerleri üzerine tartışma açmamalıydım. Ama ortada beklenilenden daha fazla verim veren bir cihaz olunca galeyana geldim diyelim.

Konu kapanacak gibi durmadığı için de:
1- delta T sıcaklık farkını 10K yazan yeri, nerede dış hava sıcaklığını 10 derece olarak yorumladım? Bilakis o alıntınıza cevap vermedim.

2-
Alıntı:
Esasında, burada tartışmamız gereken makina değil. Üç aşşağı beş yukarı hepsi aynı. Tartışılması gereken somut bir projedir. Müşteri açısından önemli olan elektrik sayacının ne karşılığında ne yazdığıdır. COP bunun ölçüsü değildir. Sayacın ne yazacağını proje belirler, makina değil. Sirkülasyon pompaları, kaynak tarafının iyi hesaplanıp hesaplanmadığı, soğutularak geri gönderilen suyun aynı ısıyı kaynaktan geri kazanıp kazanamayacağı, projenin toplam maliyeti, yatırımın kendini geri ödeme süresi, bunun hangi hesaplara dayandığı, gerçekçi olup olmadığı, bu konudaki örnek projenizin detayları vb. bunların konuşulması gerekir.
katılıyorum bunları tartışalım ancak bunun yeri ne yazık ki internet değil. İnternet, bilgi hırsızlığının hat safhada olduğu bir yer olmakla birlikte, günlerce çalışılmış mühendislik emeğini burada sergilemeyeceğim de aşikar.

Alıntı:
aldı ki, her koşulda yer kaynaklı pompa daha iyidir diye de bir şey yok. Bazen hava kaynaklı daha iyidir. Koşullar elverişli ise su kaynaklı iyi olabilir. Bunların hepsinin koşulları var. Sizin her müşterinin koşullarını çok iyi anlayıp en doğru çözümü, en iyi mühendislik hesaplarıyla sunuyor olmanız gerekir. Fakat işin çok temel kavramlarında dahi eksiklikler müşteriye güven vermez. Nitekim ülkede böyle çok ısı pompası faciası olmuştur.
gayet tabi. Her koşulda toprak kaynaklı daha avantajlı olsaydı neden hava kaynaklı cihazları icat etsinler..Aynı kapasitede bir hava kaynaklı bir toprak kaynaklıyı karşılaştırdığınız zaman toprak kaynaklı avantajldır. O da dediğiniz gibi toprak yapısı uygunsa, sondaj maliyetleri uygunsa, kaybettiğimiz ısıyı geri kazanabiliyorsak. Ama genel konuşmalar bunlar. Çok özele indirgersek olayı zaten hiç bir konuda anlaşamayız.

NIBE markası altında kurulan hiç bir yerde "ısı pompası faciası" olmamıştır. Her kurulan makine, proje, İsveç'li bir bilirkişi tarafından da kontrol ediliyor aynı zamanda.

Öğrenmek istediklerinizden cevaplayabileceklerim:
Kaç metrekare alan hangi cihazla ayda ne kadar elektrik faturası ödüyor derseniz. Size yarın öbür gün net cevaplar verebilirim. Onun dışında mühendislik hesaplarını proje maliyetlerini ne yazık ki burada paylaşmam mümkün değil.

Tekrar yineliyorum bazı ithamlarınızdan gerçekten rahatsız oldum. Ne siz beni tanıyorsunuz ne de ben sizi. Ne siz benim bugüne kadar neler yaptığımı biliyorsunuz ne ben sizin. Burada günlük yorgunluğun sonunda 10-15 dk da elimizin döndüğünce bir şeyler paylaşmak. Yüz yüze konuşmak gibi değil burası. Bu konuda sohbet etmek için dışarıda size bir kahve ısmarlayabilirim ya da ofisimize bekleriz. Hatta distribitörümüze bekleriz. Öğrenmek istenilen her detay paylaşılacaktır.

Burada açıklamalarda yanlış anlaşılmalar olduysa hakikaten özür dilerim. Kesinlikle amacım insanları yanlış bilgilendirmek değil. Bazı cümlelerimde yanıldığımı kabul ediyorum. Ama kabul görmesi gereken gerçeklerde de ısrar ediyorum..

SimoP Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön