Genel olarak yazılanları incelediğimde şunları öncelikle belirtmem gerekir;
1- Kivi tohumdan pamuk içerisinde 25 c sıcalıkta çimlenir ve yetişir, fakat yetişen fide hiçbir zaman meyve vermez. Bu fidenin mutlaka 1 yaşından sonra parmak kalınlığına vardığında aşılnması gerekir. Bu şekilde yetişen fide hepsinden sağlıklıdır ama aşı tutturması çok zordur.
2- Daldan alınan çelikten yetiştirme şansı daha yüksektir. Fakat bunu perlit dediğimiz bir madde içinde ve köklenmesini sağlayacak özel ilaçlarla tututurabilirsiniz. Bu fideye aşı yapmadan meyve alırsınız. Bu şekilde hazırlana çeliklerden sadece %60-%65 civarındaki kısmı verimli şekilde kök verir.
3- Meyve alabilmek için düzgün şekilde kış budaması yapılmalıdır.(Aralık-Ocak)
4- Meyvenin büyümesi içinde düzgün şekilde yaz budaması yapılmalıdır.(Haziran-Temmuz)
5- Ayrıca meyve büyümesinin düzgün olması için haziran sonuna doğru yamuk ve küçük meyvelere tekleme yapılmalıdır(Bilmeyenler için tekleme: seyreltme, koparma)
6- Meyvenin lezzetli olmasını istiyorsanız kesinlikle kimyasal gübre kullanmayın...!!!!
7- Meyvenin lezzetli olmasını ve ekşi kalmamasını istiyorsanız kasım ayı ilk haftadan önce kesinlikle toplamayın....!!!
Kivi üretimi gerçekten yoğun çalışma ve emek isteyen bir uğraştır.....!!!!
|