Ben bildiğimiz normal neredeyse beyaz bahçe toprağı solucanı topladım. Yaklaşık 1 aydır hazırladığım yataktalar ve yaşamaya hâlâ devam ediyorlar. Sanırım toplamda 50-60 tane ancak varlar. İlk başta kapalı balkonda bir kap içinde tutuyordum, havalar 0 derecenin altına düşünce, içeri banyo tezgahının altına aldım. Sonra onlara, ısı dengesini koruyacağı düşüncesiyle strafordan yapılma balıkçı kutularından saksılar yaptım. Bu haliyle 20-25 decere sıcaklı olan küçük bir odada duruyorlar. Sayıları çok az olduğu için, üretim süreci çok yavaş.
Baştan bu yana, toplamda 10 taneye yakın solucan her nedense intihar etti. İntihar edenler genellikle iri ve canlı olanlardı. Uuzn bir yol katederek ya saksının dışına çıktılar, ya da saksının yatak bulunmayan kuru bölmesine geçip, nemsizlikten öldüler. Ama büyük bir çoğunluğu hâlâ yaşıyorlar.
Ben yatak olarak, ince ince doğranmış A4 kağıt ve yarı malçlaşmış yaprak çürüntüsü kullandım. Yaprak çürüntüsü hem iyi bir yemek oluyor hem de ısı ve nem dengesini kotuyor.
Keşke elimde gavur solucanları olsaydı diyorum, zira bizim müslüman solucanları aza kanaat getiriyorlar. Az tüketip, az atık veriyorlar ve sanki zorla ürüyorlar.
Bakalım nereye varacağız?
Bu arada birisi yurtdışından bu solucanları ithal etmeyi düşünüyor mu?
Saygılarımla.
|