Arkadaşlar, bu güne kadar üç ev yaptırdık. Üçünde de şömine yapıldı. İlkinde şömine köşedeydi. O kadar kullanışsız oldu ki, bir iki yakmadan sonra onu orada unuttuk gitti. Şimdi tamamen yıkıp yok etmeyi planlıyorum. İkincisi çok gelişkin ve güzel bir şömine. Salonun ortasında ama sırtı dışarda. Aynı tarif ettiğiniz gibi. Kesinlikle kullanışlı. Bu şöminede, ısı odasından 100'lük boru ile üst kat odalardan birine bir hava kanalı yaptırdım. Amaç, şömine yanarken bu odayı da ısıtmaktı. Bu şöminenin problemlerine gelince, bu hava kanalı ısı odasının normal sirkülasyonunu bozuyor. Isı odasından salona hava çıkış menfezinden gelmesi gereken sıcak hava miktarı çok düşüyor, çünkü hava kanalı sıcak havayı daha önce yakalıyor. Pratik bir faydası yok, tavsiye etmem. Şömine sırtının dışarıda olması yer kazancı açısından iyi ama ısının değerlendirilmesi açısından değil.
Üçüncüsü ve sonuncusu meyvelitepedeki. O da salonun ortasında. İkinciye göre daha küçük ve daha mütevazi. Sırtı dışarıda değil. Şömine konum olarak evin tam merkezinde ve baca üst kattaki bir odadan geçiyor. Isı odasından ayrıca bir hava kanalı da yok. Bu şömine kullanım açısından muhteşem. Salonun neresinde olursanız olun yanan şömineyle irtibatınız oluyor. Yandığı zaman düzgün hava sirkülasyonu ile mükemmel ısıtıyor. Yukarıdaki odadan geçen baca o odayı herhangi bir radyatörden daha iyi ısıtıyor. Bir süre evde olmayıp soğuk eve gittiğimizde, diğer ısıtma sistemi evi ısıtıncaya kadar çok kısa bir sürede yeterli konfor sağlıyor.
Sanırım böylelikle hemen her varyasyonu denemiş oluyorum. Bunlara göre projelerinizde kendi değerlendirmelerinizi yaparsınız