1. Gerçek: COP söylediğiniz formüle göre hesaplansa da, delta T farkı COP'i kesin olarak etkilemektedir. Bunun kanıtı olarak size bu linki gönderiyorum:
http://www.alpha-innotec.de/uploads/...ckfreigabe.pdf Bu link, İngiltere bazlı bir ısı pompasının delta T sıcak farkının 10 derece ile 5 derece olması durumunda, cihazın COP değerlerini vermiş.
2. Gerçek: Delta T azaldıkça Delta Q nun azaldığını söylediniz..Çok doğru ama COP'nin değişmemesi için aynı oranda azalmaları gerekir ki, bunu nereden çıkardınız bilemiyorum. Aynı oranda azalmazlar..Sizin suyu -5 den 0 a çıkarmanız için gerekli cihaz gücü (W) ile 10 dan 15e çıkarmanız için gerekli cihaz gücü (W) çok farklıdır. Sebebine gelince:
Toprak kaynaklı ısı pompası toprak iyiyse, 150 metrede sondajda rahat 14-15 derece sıcaklık bulunmaktadır. Bu sıcaklık yaz kış değişmez..Toprağın bu kadar derinliğinde sıcaklık sabittir. Serme yöntemi gibi toprağın 1-2 metre altında olmadığı için yaz kış durumlarında toprak sıcaklığı değişmez.
Burada yapılan tüm uygulamalar İsveçten gelen mühendislerin yaptığı hesaplamalar neticesinde hayata geçirildi. İsveç'de siz 60kw lık makine için 6 tane 150m lik sondaj açmanız gerekirken burada 4 adet eşdeğer kuyu açmanız gerekiyor. İsveç ile aramızda farklılıklar buradan başlıyor.
NIBE sitesinde verilen COP 4,4 ler İsveç Şartları için geçerlidir. Burada genel olarak kullandığımız COP 6 , İsveçli mühendislerin bize hesapladıkları rakamdır.
Siz her ne kadar dış hava sıcaklığının toprak kaynaklı ısı pompasında bir farkı olmadığını iddia etseniz de, dış hava sıcaklığının nası etki ettiğini ilk paragrafta açıkladım.
O yüzden COPsi 6 olan makine çok rahat 7-8lere gelebiliyor iyi hava şartlarında.
Türkiye için COP hesaplamaları İsveç ile ortak devam ediyor distribitör bünyesinde. Kesin olan şu ki, en az 6 en çok 8 dir Türkiye şartlarında.
Sn. Zeytinci:
Tam kesin olmamakla beraber dış hava sıcaklığı 14, eviniz 22 derece olması durumunda COP 7-8e çıkmakta. Çünkü topraktan zaten o 14 dereceyi elde ediyoruz. Şimdi diyeceksiniz ki, yılın kaç günü bunu yaşıyoruz? İstanbul gibi geçiş süreçleri uzun olan bölgeler yaşıyor. Ayrıca biz genel olarak COP yi 6 olarak alıyoruz kullanımlarda. Bayi olarak NIBE nin Türkiyeye gönderdiği rakamlar bunlardır. İnternet sitelerinde bulamazsınız. Belgeyi tarayınca buraya eklemeye çalışacağım.