[QUOTE=Birol;579807]Sevgili Orhan Özbilgiç
Dediğim gibi benim bahce savaştan çıkmış gibi, siz mart ayında belli olacak diyorsunuz inşallah sizinkilerde bir şey yoktur.
Göztaşının kirecini ben sönmemiş alıyorum hazır torbalara güvenemediğimden.
Söylediğiniz oranlar benim kullandığım oranlardan az daha fazla ama siz daha önce kullandığınıza göre sorun olmuyor demekki. Ben daha önceki senelerde aşağı yukarı sizin söylediğiniz oranlarda atmıştım bazı ağaçlar çok gec ciceklendi, gec ciceklenince ağustos şeftalilerimin verimi azaldı sorduğumda göztaşını fazla attıysan ağacı sıkmıştır demişlerdi.
Sevgili Birol;
Aslında sizin oranlarınız, sizce tecrübe edilmiş oranlar olduğu için bölge özelliklerine en uygun orandır sanıyorum.
Benim bahçemin bulunduğu bölge nisbi nemin %90-95 lere ulaştığı bir bölge. Hangi mevsim olursa olsun, sadece kuru olan güneyli rüzgarların estiği ender gün ve gecelerde çiğ oluşmaz. Yılın çok büyük bir bölümünde, geceleri tüm bitkiler, yağmur yağmışçasına adeta yıkanır.. Haliyle bulamacın etkisi azalabilir. Belliki bu nedenden dolayı 'Bafra İlçe Tarım Müdürlüğü' özellikle Şeftalide yaprak kıvırcıklığı için bu oranı %2 olarak öneriyor. Yani bu oran bir bakıma Karadeniz Sahil Kesimi' ne özel gibi.
Sağlıcakla kalın.
|