View Single Post
Eski 15-02-2010, 09:58   #108
SimoP
Yeni Üye
 
SimoP's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 25
Sn. MeyveliTepe
Vermiş olduğunuz linkteki teknik data kısmı üzerinden konuşalım:
Aslında COP nin dış hava sıcaklığı ile EN255 standardı bazında yukarıda çok güzel özetlediğiniz bir bağlantı vardır. Bir bakıma da alakası vardır. Şöyle hemen örnek vereyim: Bugüne kadar elime geçen ısı pompası kataloglarında COP değerleri belirtilirken hep dış hava sıcaklığı 7 derece alınmış gördüm. Vermiş olduğunuz bağlantıda ise dış hava sıcaklığı 0 derece alınmış. Tamam biz teknik konuşalım doğruları anlatalım ancak müşteriler bir o kataloğa bir bu kataloğa baktıkları zaman, o dış hava sıcaklıklarının ne olduğuna bakmadan COP değerlerini karşılaştırıyorlar. Aslında Türkiyede COP dendiği zaman dış hava sıcaklığını göz önüne alıyorlar.

Ayrıca kaynak 0 derece olup evin için 22 derece olması için bir güç harcanıyor bunda hemfikiriz. Atıyorum COP 4. Sizin kullandığınız cihaz +10da /22 derece yapmak için daha az devreye girecektir. Günde 5 saat değilde 3 saat çalışacak. Kompresör 0 derecede neyse 10 derecelik kaynak için de aynı gücü harcayacak. Sonuç COP: 4

NIBE ye gelince: Kendi teknik katalogkarında 60kw lık makine için kaynak 0, tesisat suyu 35 için COP:4,4 vermiş. Sizin örnekte olduğu gibi Kaynak 10 derece olsun ev 22 derece olsun. Makine sizde olduğu gibi daha az devreye girecek ama kaynak 0 dereceymiş gibi kompresöre aynı gücü aktarmayacak..Buradaki nüans farkı kompresör 6 kademeli çalışıyor. Kaynak 10 derece ise o kadarlık basınç uyguluyor soğutma gazına. İçindeki faz koruma rölesi ile de stardart elektrikli cihazlara oranla %20e varan elektrik tasarufu sağlıyor. Bu değerleri bu açıklamaları teknik kataloglarda bulamazsınız.

Burada benim vurgulamak istediğim nokta kompresörlerin ihtiyaca göre kademeli çalışması, diğer ısı pompalarından en büyük farkıdır bu da COP'yi etkilemektedir.

SimoP Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön