View Single Post
Eski 15-02-2010, 09:14   #412
acemi_caylak
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşım acemi_caylak; şunu peşinen söylemeliyimki, sevincim tam değil bu kadar tartışmalardan sonra leonardit konusunda davranan bir tek senin olman, yeterli bir sonuç değil bence, tartışmalarımızda ne benim nede diğer başlıklarda leonarditle beraber ponza taşını öneren olmadığı halde siz rastgele bir alış veriş pazarlığı içine bir ponza takviyesi ile leonardit işini bağladınız.
Sn. Epsody,

Açıkçası zeolit (klinoptilolit) bugüne kadar hiç ilgimi çekmedi. Ancak çekmiş olsaydı bile kullanamazdım. Sizinki gibi küçük bahçelerde bir çok maddeyi sürekli denemek, gözlemlemek gerçekten güzel. Örneğin resmini eklediğiniz domates, patlıcan ve biberlerin görüntüsü bile insanı çok mutlu eder. Hele onları toplamak, dokunmak vb. bir başka duygudur. Ama büyük bahçelerde bu işler o kadar kolay olmuyor. Örneğin biz bu uygulamayı yaptık ve bir an önce yağmur yağsın diye bekliyoruz. Oysa sizinki gibi küçük bir bahçeyi bırakın musluğu, kovayla taşıyarak bile sulayabilirsiniz.
Bu nedenle, büyük bahçeler için bu uygulamaları yapmaya kalktığınızda maliyetler devreye giriyor. Etkisinin ne olacağı tam olarak bilinmeyen, henüz üzerinde yapılan araştırmalar süren, hatta kanser riski bile taşıdığı söylenen bir maddeye yatırım yaparken ciddi ciddi düşünmek gerekir. Buradaki yazışmalardan bilirsiniz. Ben leonardit için bile uzun süre düşündüm. Olabildiğince farklı firmayla görüştüm. Internette bulabildiğim her kaynağı taradım vs.
Yani sonuçta cebinizden oldukça yüklü bir para çıkıyor ve Zeytincilik yapan bütün arkadaşların bildiği gibi, eğer 50-100 dönüm civarı bahçeniz yoksa maliyetlerinizi bile karşılayamıyorsunuz.
Ponzayı çok ucuz olduğu için tercih ettim. 20 ton ponzayı 200 TL'ye temin edebiliyorsunuz. Üstelik su tutma kapasitesi ve Potasyumlu gübreye olan ihtiyacı azaltması tercihimde en büyük etkendi .Tabi işin içine nakliye girince uzaklığa bağlı olarak bu fiyatlar 4-10 katına kadar çıkıyor. Ben ton başına 80 TL nakliye parası ödedim ve 2,5 ton aldım.

Durum bundan ibarettir. Yani hiçte sözettiğiniz gibi "rasgele bir alışveriş pazarlığı" içinde bu alışveriş gerçekleşmedi. Hata Çinko Sülfat ve Kükürt konusunda bulunduğunuzun yerden alınız diye tavsiye de bulundular. Ki Çinko Sülfat maliyeti taşıma hariç ponza kadar tutuyor. Yani satıcının kazıklaması gibi bir durum oluşmadı.

Düzenleyen acemi_caylak : 15-02-2010 saat 10:18
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön