Merhabalar,
Usta azda olsa yol almış.
Ustanın köşe taşı sıkıntısı vardı. Su basmanda iki cins taş kullanıldı. Koyu renkli olanlar içerde, açık renkliler dışarıda olmak üzere. Her ikiside çok sağlam taş. Evin duvarlarını da subasmanın örüldüğü taştan yapmak şu anda görünen tercih. Ancak bu taşlardan köşe taşına uygun taş az çıkıyormuş. Sabah önce kendim taş arayışında bulundum. Öğleden sonra köye çıkınca ustamı alarak tekrar aşağıda taş dolaşması yaptık. Sanırım biraz pahalıca olsada o sorunuda çözdük. Köşe taşı kesen imalathaneler var ancak adedine yaklaşık 25.- TL. istemekteler. Firesini de hesaba koyar isek 50 adet köşe taşı gerekecek. Pahalı bir çözüm olacak idi. Halbuki bir kamyon taşın ( yaklaşık 15 ton) fiatı 300,- TL.. Taşları daha yüksek fiata ancak seçerek alma konusunda bir satıcı ile anlaştık. Yani taş yığınından ustam bir yardımcı ile seçmece yapacak ve köşe taşı olmaya uygunları önce alacağız, kamyonun bu seçme taşlardan sonra kalan boş yerine sıradan yükleme yapılacak. Nakliye, seçme için ödenecek yevmiye dahil sanırım 600 veya 650,- ,- TL. ye bu sorunu aşacağız. Ama 50 köşe taşı olmaya uygun taşın yanında tonlarca da taş almış olacağız.
Bu arada şömine işinide hallettim sanırım. Evin ısınacağını garanti eden bir şömineci tanıdım. O kadar eminki bana hiç ödeme yapmayacaksınız. İş bitecek, ısınacaksınız, ondan sonra bana ( hemde uygun taksitler halinde) bedeli ödersiniz dedi. Tabii ısı odalı ve döküm hazneli şömine olacak. Isı odasından yükselen havayı üfleyecek fanı istemezsem sanırım 1.500,- TL. civarında çözülecek ( giydirmede bize ait olmak üzere tabii). Fan bana araba kaloriferini ve baş ağrısını çağrıştırdı. Onu sanırım istemeyeceğim. Şömineyi evin içine ve bir köşeye koyacağız. Dışarıdan çıkıntılı yapmak eve müthiş güzellik katardı ama zor bir yol olacak onu gözden çıkardım. Yeri konusunda iki köşe aday ama onu ben seçemem hanım karar versin ona. Riske girmemek lazım.
Su basman bitince tüm taş duvarın üstünden bir beton kuşak dönecek ustam. Aynı temeldeki gibi oda araları dahil demirli ve bağlantılı olacak bu kuşak. Evin taş duvarı o kuşak üzerinde yükselecek. Kuşağı gizli atacak yani beton kuşak dış duvarın 10-15 cm içinden yapılacak ve o 10-15 cm lik dış kesimde de taş duvar yürüyecek. Bunu usta istedi, sen bilirsin, sağlamlık ilk planda her zaman dedim.
Şimdilik hoşçakalın.
Düzenleyen hosseda : 14-06-2010 saat 18:39
|