Alıntı:
2-Arkadaşımız "Radya temel yaptık. Temel altına grabeton döktük. Onun üzerinde su izolasyon membranı var (5mm). Onun üzerinde 5 santim kalınlığında XPS var." şeklinde bir açıklama yapmıştı; ilk defa temel altına xps uygulandığını duydum ve bir kaç yıl sonra binanızın en az 2 cm oturma yapacağına eminim,eğerki radye temel yapmasaydınız daha büyük sorunlarla karşılaşırdınız(duvarlarda çatlama vs.)
|
Bunun şöyle bir hesabı var. 30 densite xps'in basma dayanımı 100kPa'dır. 100.000 Pa'nın karşılığı 1.019716213 (kilogram-force/square centimeter)dir. Bunu yaklaşık 1.02 kilogram/santimetrekare olarak alalım. Bizim evin taban alanı 840.000 santimetre kare. Bunu 1.02 ile çarparsak 856.800 kilogram yapar. Bizim evin toplam ağırlığının en fazla 50 ton olduğunu düşünürsek ve radya temelin ağırlığı her santimetre kareye eşit dağıttığından daha epey payımız olduğu ortaya çıkar.
Bu arada, o bir kaç yıl geçti zaten. Değil 2 cm, 1mm bile oturma yok. Nasıl mı ölçtüm? Çok basit. 40 santim kalınlığındaki radya temelin alnına da xps yapıştırdıktan sonra alt ucu grabetona değecek şekilde fayans yapıştırmıştım. 1mm'lik bir oturma dahi o fayansları patlatır. Çok şükür, patlayan eden bir şey yok.
Hatta bir adım daha ileri gideyim. Temel altı xps'in, yüksek frekanslı deprem dalgalarını absorbe etmede pozitif etkisinin de olacağını düşünüyorum.
Temel altına xps uygulamasını daha önce duymadığınızdan eminim. Bizim mimar ve inşaat mühendisi de duymamıştı. Daha önce duymadıkları başka şeylerle birlikte artık öğrendiler.
Daha önceki mesajlarda taş duvardan oluşan temellerde böyle bir şeyi sebebini de belirterek önermemiştim. Aynı şekilde apartmanda da öneremiyorum. Apartman için muhtemelen başka bir teknik vardır ama ilgi alanıma girmediği için araştırmamıştım.
Emin olduğum tek şey, hiç bir şeyden emin olmadığımdır

Zaten toplum olarak başımıza ne geliyorsa bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktan geliyor.