View Single Post
Eski 12-02-2010, 09:08   #640
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Sn.Hosseda, grabeton'u çizimlerde ayrı bir katman olarak göstermedim. Normalde grabeton radya temelin hazırlığı için uygulanır. Temel yeri düzeltilip sıkıştırılır, üzerine mıcır dökülür, onun da üzerine düşük yoğunluklu bir beton atılır. Amacı temel için düzgün bir yüzey elde etmek, alltaki sıkıştırılmış malzemenin rigitliğini sağlamaktır. Sizin uygulamada böyle bir durum yok. Siz taş duvardan oluşan temel duvarlarının arasındaki boşluğu dolduruyorsunuz. Grabeton atmasanız da olur. Önceki bir yazınızda grabeton dediğiniz için öyle yazdım. Sizin elde etmeniz gereken, altına kalıp kullanmadan, toprak yüzeyi kalıp olarak kullanabilecek bir çözümdür. Bunu duvarlar arasındaki boşluğu toprak ile doldurup, iyice sıkıştırıp, ince bir mıcır tabakası da döküp terazisinde tesviye ederek de yapabilirsiniz. Bu tesviyeyi grabeton dökerek de yapabilirsiniz. Hangisi kolayınıza gelirse. Döşeme için demir bağlayacağınız için altındaki zeminin olabildiğince sert ve terazide olması gerekir ki imalat layığı ile yapılabilsin.

Döşeme üzerine şap yapılmasını da çizimde göstermedim. Bu da sizin taban kaplaması için ne düşündüğünüz ile ilgili. Zemine kayrak döşemek istiyorsunuz. Nisbeten düzensiz ve iyi tutturulması gereken, altındaki malzemenin oynaklığından kemen etkilenip kırılıp çatlayabilecek bir malzeme. Hem bundaki problemi aşıp dediğiniz gibi sıhhatli bir yapışma sağlamak, hem de ısı izolasyonu yapmak için, döşeme betonunun üzerine ısı izolasyonu döşeyip (bu defa yine poliüretan değil de yüksek yoğunluklu xps tavsiye edeceğim), onun üzerine yüksek dozajlı şap ve kayrak döşenmesi gerekir. Bu durumda şapın yüzer şap olmasına ve duvar birleşimlerine izolasyon malzemesi konmasına dikkat edilmesi gerekir.

Zemine kayrak döşemek evinizde düşündüğünüz mimari özelliklerden biri olmalı, bu yüzden bir şey diyemiyorum. Fakat sizin yerinize olsaydım, döşeme betonunun üzerini sadece tesviye yapacak kadar düzeltip döşeme tahtası çıtalarını yerleştirir, aralarına hiç boşluk bırakmadan poliüretan levha ile doldurup döşeme tahtasıyla zemini yapardım. Böylece şap ile uğraşmadan, xps'e göre çok daha ucuz olan poliüretan levha ile, ve ahşabın da sağlayacağı izolasyon ile pratik bir çözüm sağlamış olurdum. Tabii, bu tamamen sizin aklınızdaki mimariyle ilgili bir durum. Her şeyin öyle ya da böyle artı ve eksisi, her problemin de iyi kötü bir çözümü oluyor.

Döşeme betonu atarken beton harcına perlit karıştırmanızın izolasyon açısından bir artısının olacağını sanmıyorum. Çünkü, adı üzerinde beton yapıyorsunuz. Çimento dozajı yüksek olacaktır. Bu durumda elde edilen katman yüksek yoğunluklu olacağından içindeki perlitin ısı izolasyonuna faydası çok marjinal kalacaktır, yoğun çimento ısıyı fazlasıyla transfer edecektir. Bir de sanki çakıl yerine perlit kullanırsanız kırılgan ve nisbeten zayıf bir beton olurmuş gibi geliyor. Perlit bu anlamda iyi bir agrega değildir. Oysa döşeme betonu için en azından C20 standardında sağlamlık elde etmelisiniz.

Bahsettiğim 6:1 dozajlı perlit harcını, ısı bakımından izole etmek istediğiniz yerlerde, yük taşımıyacak şekilde kullanabilirsiniz. Böyle uygulamalar için kullanılacak perlit harcında kum olmamalı. Az miktarda çimento, şekil vermek, ya da şekil almasını sağlamak, kısmi bir rigitlik sağlamak için kullanılıyor. Yoksa o dozaj sağlamlık sağlamaz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön